Cavusoglu: Francuska ne može Turskoj držati lekciju o genocidu

Mevlut Cavusoglu je uputio oštru poruku Francuskoj (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je u petak kako je Francuska posljednja zemlja koja može Turskoj držati lekcije o genocidu i historiji.

“Francuska je posljednja zemlja koja može Turskoj držati lekcije o genocidu i historiji. Jer, nismo zaboravili ono što se desilo u Ruandi i Alžiru. Francuska neka pogleda u svoju mračnu historiju i neka ne ustaje držati lekcije Turskoj”, kazao je Cavusoglu, prenosi Anadolija.

Početkom februara Turska je osudila odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da 24. april proglasi danom sjećanja na genocid nad Armencima u Otomanskom carstvu.

“Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, suočenog s političkim problemima u svojoj državi, da čitavu situaciju spasi izvrtanjem historijskih događaja u politički materijal”, izjavio je tada glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

‘Naučno istražiti događaje iz 1915.’

Britanska agencija napominje kako je ovo pitanje oko kojeg redovno dolazi do sukoba između Turske i država članica Evropske unije.

Turska prihvata da su mnogi Armenci u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava broj žrtava i negira da su ubistva sistematski orkestrirana i da je izvršen genocid.

Francuska je zvanično priznala genocid nad Armencima 2001. godine.

Turska navodi kako je potrebno bez političkih uplitanja, na objektivan i nepristran način, istražiti događaje iz 1915. godine te poziva da obje strane, kao i druge države, otvore arhive kako bi se naučno istražili događaji iz tog perioda.

Turska i Armenija su u oktobru 2009. godine poduzele napore u cilju normalizacije odnosa.

Izvor: Agencije