Cavusoglu: Evropska podrška Kipru protivna međunarodnom pravu

Bilo koji nesporazum ili razilaženje mogu se rješavati bilateralnim sporazumima, kaže Mevlut Cavusoglu (EPA)

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu uputio je pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ministrima vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u kojem ih je informirao o stavu Turske u vezi s istočnim Mediteranom, navodeći kako “podrška EU južnom dijelu Cipra, pod izgovorom solidarnosti, nije u skladu s međunarodnim pravom”.

Naglasio je da teritorij na kojem turski brod “Fatih” traži energente pripada turskim teritorijalnim vodama te dodao da u tom smislu treća strana, koja “sebe smatra sudom i određuje kuda prolazi granica, neće moći donositi odluke o tom pitanju”.

Napomenuo je da se bilo koji nesporazum ili razilaženje mogu rješavati bilateralnim sporazumima ili putem međunarodnog prava.

Mogherini pozvala na suzdržanost

Cavusoglu je podsjetio da upravo Turska ima najduži priobalni pojas u istočnom Mediteranu te dodao da u skladu s time uživa svoja legitimna prava, koja su u skladu s međunarodnim normama i pravilima.

Istaknuo je i da je Turska, kao i ranije u prošlosti, i dalje spremna pridonijeti pravednim i mirnim rješenjima kako bi se otklonili problemi u Mediteranu.

Treće strane, kako ih je nazvao, poziva da u vezi s tim pitanjem “igraju konstruktivnu ulogu i do kraja ostanu nepristrani”.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno i potpredsjednica Europske komisije, Federica Mogherini ranije je pozvala Tursku da “pokaže suzdržanost i poštuje suverena prava Cipra u njegovoj ekskluzivnoj gospodarskoj zoni”.

Izvor: Agencije