Cavusoglu dolazi u Holandiju uprkos protivljenju vlasti

Çavuşoğluova izjava uslijedila je nakon što je holandski premijer rekao da je njegova vlada uputila signale Turskoj da ne šalje svoje predstavnike (Arhiva)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da će otputovati u Holandiju kako bi se obratio turskim građanima uprkos zahtjevima holandskih vlasti da se ne pojavi na mitingu u toj zemlji posvećenom predstojećem turskom referendumu.

Çavuşoğlu je izjavio da će otputovati u Rotterdam u subotu “uprkos svim preprekama i rasističkim govorima”.

Njegove izjave, koje je dao u četvrtak navečer nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom, objavljene su u turskim medijima u petak.

Çavuşoğluova izjava uslijedila je nakon što je holandski premijer Mark Rutte rekao da je njegova vlada uputila najsnažnije moguće signale Turskoj da ne šalje svoje predstavnike na mitinge, ali nije spomenuo da će turski ministar biti uhapšen. Dodao je da će Çavuşoğluova posjeta izazvati nevolje između dvije NATO saveznice.

Švicarska odbacila zahtjev za zabranu posjete

Planovi turskih ministara da se obraćaju skupovima turskih građana također su izazvali nesuglasice s Njemačkom, prenosi AP.

Švicarske federalne vlasti u četvrtak su odbacile zahtjev kantona Züricha da zabrani posjetu turskog ministra vanjskih poslova Bernu u nedjelju naglasivši da ne postoji sigurnosna prijetnja koja bi opravdala ograničenja slobode izražavanja.

“U sadašnjem trenutku posjeta turskog ministra vanjskih poslova u nedjelju ne predstavlja posebno visoku prijetnju unutrašnjoj sigurnosti Švicarske”, objasnilo je u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova.

Bern smatra da nijedan element ne opravdava zabranu posjete turskog ministra vanjskih poslova. Vlasti Züricha žele otkazivanje dolaska šefa turske diplomatije u njihov kanton zato što strahuju od velikih protesta nakon što su posljednjih dana u Njemačkoj otkazani izborni skupovi podrške Erdoganu.

Izvor: Agencije