Cavusoglu: Bitno je spriječiti ponovno oživljavanje ISIL-a

'Turska je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla proces stabilizacije Iraka i Sirije', rekao je Cavusoglu (Anadolija)

Šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je u srijedu da je potrebna koordinacija kako bi oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) bila pobijeđena u Siriji.

U Washingtonu, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja koje čine koaliciju u borbi protiv ISIL-a, poručio je da bi se eliminacija ISIL-a u Siriji i povlačenje američkih trupa iz te regije trebali provoditi koordinirano.

Pozvao je i druge zemlje da preduzmu potrebne napore kako bi spriječile ponovno oživljavanje ISIL-a.

“Vrlo je važno izbjeći vakuum moći, koji bi teroristi mogli iskoristiti da potkopaju teritorijalni integritet Sirije i nacionalnu sigurnost susjeda”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je da je ISIL poražen u Iraku, napominjući da će istu sudbinu doživjeti i u Siriji.

Izbjeći greške iz prošlosti

“Sada je važno da se spriječi ponovno oživljavanje ISIL-a i pomogne stabilizacija tih zemalja. Potrebno je efikasno razmotriti uzroke ove pošasti i izbjeći ponavljanja grešaka iz prošlosti”, rekao je šef turske diplomatije.

Naglasio je da su napori za obnovu Iraka i, kako je rekao, “iračkog identiteta u okviru inkluzivnog političkog sistema” vrlo važni za stabilizaciju čitave zemlje.

“Stavljajući svoje trupe u opasnost u okviru borbe protiv terorizma u Siriji i olakšavajući povratak stotina hiljada izbjeglica na oslobođena područja, Turska je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla proces stabilizacije Iraka i Sirije”, rekao je Cavusoglu.

U Washingtonu se održava sastanak kojem prisustvuju predstavnici 79 zemalja koje su dio koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije