Čavić na Facebooku prikazan kao nacist

Čavić je rekao kako je jasno da je fotomontaža objavljena na službenoj Facebook stranici Mladih socijaldemokrata Trebinje (Al Jazeera)

Predsjednik Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata Trebinje Nemanja Stolica smijenjen je danas s te funkcije nakon što je na društvenoj mreži Facebook objavljena fotomontaža s likom predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića u nacističkoj uniformi.

Čavić je ranije zatražio policijsku istragu zbog objavljivanja fotomontaže.

Stolica je smijenjen zbog propusta u radu, a na njegovo mjesto imenovan je Nedeljko Lambeta, javlja Srna.

Čavić je ranije novinarima rekao kako je spornu fotomontažu objavila mladež SNSD-a, dok oni naglašavaju da se radi o neslužbenom profilu.

Vođa NDP-a je fotografiju ocijenio neprimjerenom, s čime se slaže i  Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je Čaviću uputio ispriku.

Nacistička uniforma

Čavić je zatražio istragu nakon, kako je kazao, objavljivanja fotomontaže na stranici društvene mreže Facebook Mladih socijaldemokrata Trebinje.

On je naveo da je zahtjev za pokretanje istrage podnio protiv nepoznate osobe, ali da je jasno da je fotomontaža objavljena na službenoj Facebook stranici Mladih socijaldemokrata Trebinje, prvi put 8. svibnja, nakon čega je distribuirana preko nekoliko lažnih profila, prenosi Srna.

Čavić je rekao da je fotomontaža objavljena na Dan pobjede nad fašizmom 9. svibnja i dodao da će osobno podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je objavila fotomontažu po okončanju istrage, jer se radi o kaznenom djelu.

“Radi se o promovisanju fašističkih simbola i njihovom stavljanju u direktnu vezu, ne samo sa mnom, nego i sa mojom porodicom, koja je bila velika žrtva fašizma”, rekao je Čavić na konferenciji za novinare, gdje je najavio da će ustrajati u traženju pravde protiv odgovornih osoba.

On je dodao da “prikazivanje njega kao bivšeg predsjednika Republike Srpske s fašističkim simobolima, predstavlja i dovođenje čitave Republike u vezu sa tim”.

Dodikova isprika

Čavić je rekao da se neće obraćati nadležnom tužiteljstvu, nego policiji sa zahtjevom za provođenje istrage, a ponašanje resornog ministra i policije u ovom slučaju predstavljat će test za njihov rad.

“Tražim zaštitu od policije, bez obzira što sam svjestan da su ministar i direktor Policije na tu funkciju došli političkom voljom SNSD-a”.

Vođa SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Mrkonjić Gradu da svi politički subjekti trebaju raditi na stvaranju uvjeta za fer predizbornu kampanju.

“Nisam vidio na stranici moje partije karikaturu Dragana Čavića. U svakom slučaju, to nije fer i korektno, a raditi tako nešto je apsolutno nepotrebno”, rekao je Dodik novinarima.

On se ispričao Čaviću, istaknuvši da se svi moraju vratiti u okvire fer kampanje.

Mladi SNSD-a: Nemamo veze s tim

Mladi socijaldemokrati odbacili su navode da stoje iza fotomontaže Čavić prikazan u nacističkoj uniformi, a koja je objavljena na neslužbenom profilu društvene mreže Facebook, rekao je Srni predsjednik ove organizacije Dušan Petrović.

“Mladi socijaldemokrati ni na koji način nisu vrijeđali nikoga pravljenjem fotomontaža. Jedina grafika koju smo radili za Dan pobjede nad fašizmom bila je grafika spomenika borcima Kozarske bitke”, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Mladi socijaldemokrati se ograđuju od bilo kakvih stavova iznesenih na Facebook stranici jer je jedina službena stranica ove organizacije – Mladi socijaldemokrati.

“Naša organizacija u Trebinju nema veze sa spornom fotomontažom. Lokalnom odboru smo sugerisali da ukoliko bilo ko od članova stoji iza toga, da ga upozore da sporne sadržaje ukloni i na taj način ne nanosi štetu organizaciji”, naglasio je Petrović.

On je dodao da Mladi socijaldemokrati apeliraju na sve da govor mržnje na internetu ni na koji način ne treba promovirati.

“Mladi socijaldemokrati to nikad nisu ni zvanično ni nezvanično radili i decidno tvrdim da ne stojimo ni iza ovoga”, poručio je Petrović.

Izvor: Al Jazeera i agencije