Čavić: Dodik je pod sankcijama EU-a

Ne znam da sam pod sankcijama EU, niti o tome imam bilo kakvo zvanično obavještenje, odgovorio je Dodik (AP)

Dragan Čavić, predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) i zastupnik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izjavio je da su se veleposlanici država članica Europske unije u Bosni i Hercegovini na jednom od neformalnih sastanaka dogovorili da više ne kontaktiraju s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Po njegovim riječima, to su “svojevrsne sankcije EU, nakon što su SAD Dodika stavile na ‘crnu listu'”.

Čavić je za Večernje novosti izjavio i kako se sastanak veleposlanika dogodio u Sarajevu.

“Dodik zbog toga ne može da predstavlja Srpsku u punom kapacitetu, niti može da računa na sastanke sa ambasadorima iz zemalja EU. Ta neformalna odluka evropskih ambasadora u BiH, da nemaju kontakte sa Dodikom, jedna je vrsta izolacije”, kaže Čavić.

Po njegovim riječima, Republika Srpska zbog toga “trpi veliku štetu”.

“Sankcije nisu primjerene suverenoj državi i sankcije Dodiku su samo još jedna potvrda da BiH nema suverenitet”, rekao je Čavić.

Naveo je i kako “svi u Republici Srpskoj koji žive u zabludi da nije realno da EU uvede sankcije Dodiku, moraju malo da mućnu glavom”.

“Moj je utisak da EU očekuje zaokret u politici Milorada Dodika. Ako se to ne desi, realno je da potegnu za sankcijama i zvanično”, ističe Čavić.

Dodik: Ne osjećam ni da sam pod američkim sankcijama

Dodik je na pitanje novinara o sankcijama odgovorio kako ne zna da je pod sankcijama EU-a te da o tome nema nikakvo službeno obavještenje.

“Ne osjećam ni da sam pod sankcijama SAD-a. Vjerujem da je to urađeno samo iz refleksa jednog broja ljudi. A što se tiče EU, baš danas imam razgovor s jednim ambasadorom iz Evropske unije, pa ne razumijem kakve su to moguće sankcije”, rekao je Dodik.

Doduše, nije precizirao s kim to ima sastanak.

Po Dodikovim riječima, o sankcijama bi trebalo pitati Čavića.

“Čavić je Evropska unija, je l’? Pitajte njega”, rekao je Dodik, a prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

EU nije uvela sankcije

Niti jedna država članica Europske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, potvrdili su nedavno za Al Jazeeru diplomatski izvori iz Bruxellesa.

Dodiku su sankcije uvedene polovicom siječnja, a američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.

“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Još je rekla kako “nedavne Dodikove aktivnosti, poput provedbe referenduma u rujnu, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno govori u prilog zagovaranju daljnjih podjela i stvaranju novih problema u BiH”.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Dodik je odgovorio kako se “osjeća ponosno”, a američke sankcije ne smatra kaznom.

Izvor: Al Jazeera i agencije