Čavara protiv odluka odlazeće Vlade FBiH

Stranke nove parlamentarne većine u Federaciji BiH još nisu dogovorile imenovanje nove vlade. Tehnička Vlada, u međuvremenu, donosi odluke koje novoizabrani predsjednik Federacije nastoji stopirati.

Javna polemika uslijedila je nakon što je Vlada odobrila plan za privatizaciju 14 poduzeća.

Privatizacija, proces odavno označen promašenim u BiH, ponovno je dospjela u prvi plan. Ne zbog neke velike promjene, već same činjenice da je privatizacijski plan za ovu godinu odobren – i  to u Vladi koja čeka odlazak.

U Agenciji za privatizaciju kažu kako se prašina digla uzalud.

Predsjednik FBiH: Ministri u sukobu interesa

“S aspekta privatizacije, to bukvalno ne znači ništa. Za svako pojedinačno poduzeće Vlada Federacije mora kasnije donijeti odluku o načinima i vremenu, rokovima privatizacije, tako da će Vlada Federacije nekad u budućnosti donositi odluke pojedinačno za svako poduzeće”, kaže Šuhret Fazlić iz Agencije za privatizaciju BiH.

Novi predsjednik Federacije BiH ogorčen je činjenicom da se takve odluke uopće donose u tehničkoj Vladi, izvještava reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Sam privatizacijski plan, kaže, nije povod njegova naloga Vladi da obustavi donošenje odluka. Razloga je niz.

“Šest ministara je u sukobu interesa, nespojivosti dužnosti izvršne i zakonodavne vlasti. Izborno povjerenstvo je donijelo naputak da mogu samo neophodne funkcije obnašati. Međutim, od izbora na ovamo, donijeli su desetine kadrovskih rješenja, niz odluka koje uopće nisu vezane za neophodno funkcioniranje Federacije”, tvrdi Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Čavara kaže kako je iznenađen reakcijom premijera Nermina Nikšića. A on za predsjednika Federacije misli kako se pogubio, da mu Ustav ne daje takve ovlasti te da bi ga trebao malo proučiti.

‘Država apsurda’

Dok se njihovom javnom prijepiskom zabavlja javnost, bez posebnih reakcija prolazi činjenica da niz ministara, kako u federalnoj tako i u drugim razinama vlasti, trenutačno obavlja po dvije zakonom nespojive dužnosti.

“BiH je država apsurda, pa je moguće da istovremeno obavljate dužnost poslanika ili zastupnika, delegata u Domu naroda i budete ministar. Ovo što imamo kao uputstvo Centralne izborne komisije je apsolutno u suprotnosti s Izbornim zakonom”, smatra Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

No, vlade po tom naputku rade. Donose i odluke. Iz Federalnog parlamenta već su poručili kako od buduće Vlade očekuju da sve zakonske prijedloge trenutačne tehničke povuče i preispita.

No, nove vlade još nema na vidiku, osim ako tri vladajuće stranke, SDA, HDZ BiH i DF, uskoro ne postignu dogovor o raspodjeli ministarskih fotelja.

Izvor: Al Jazeera