Cate Blanchett predsjedava žirijem festivala u Cannesu

Cate Blanchett je 12. žena koja predsjedava žirijem festivala u Cannesu (EPA)

Australska glumica Cate Blanchett predsjedavat će žirijem 71. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji će biti održan od 8. do 19. maja, saopćili su organizatori.

Blanchett je dvostruka dobitnica Oscara i angažirana je u borbi za prava žena i jedna je od predvodnica borbe protiv seksualnog uznemiravanja.

Glumica je 12. žena koja predsjedava žirijem festivala na francuskoj rivijeri i na tom mjestu je naslijedila španskog reditelja Pedra Almodovara.

Rijetka i jedinstvena umjetnica

“U Cannesu sam tokom proteklih godina bila kao glumica, producentica, na takmičenju, na gala večeri, na tržnici, ali nikada nisam imala priliku gledati filmove”, kazala je Blanchett.

Ona je s kolegicama i moćnim ženama iz filmske industrije pokrenula Fondaciju Time’s Up, koja upozorava na problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena.

Predsjednik festivala Pierre Lescure i generalni delegat Thierry Fremaux su kazali da su oduševljeni jer će žirijem predsjedavati tako rijetka i jedinstvena umjetnica, čiji talent obogaćuje i filmsko platno i pozorišnu scenu.

Izvor: Agencije