Castro se zahvalio papi Franji na podršci

Kubanski predsjednik Raul Castro doputovao je u Vatikan da bi se sastao s papom Franjom.

Na sastanku s papom, koji je trajao više od sat vremena, Castro se zahvalio na posredovanju između Washingtona i Havane, što je rezultiralo ukidanjem sankcija i normaliziranjem odnosa između te dvije zemlje nakon gotovo 50 godina.

Po povratku iz Moskve, gde je jučer na Crvenom trgu prisustvovao vojnoj paradi i obilježavanju 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, Raul Kastro je prije povratka na Kubu došao u Vatikan da bi se zahvalio papi na njegovom posredovanju i doprinosu u otopljavanju odnosa između SAD-a i Kube.

Ukidanje sankcija

Raulov stariji brat Fidel, vođa kubanske revolucije, posjetio je Vatikan 1996. kada se sastao s papom Ivanom Pavlom Drugim.

Katolička Crkva već godinama zagovara ukidanje američkih sankcija protiv Kube. Castro se nakon pape sastao s premijerom Italije Matteom Rencijem.

Umjesto u impozantnoj biblioteci u Apostolskoj palači u kojoj papa tradicionalno dočekuje visoke zvaničnike, Castro je primljen u studiju u blizini vatikanske dvorane za javne događaje.

Papa će Kubu posjetiti u septembru ove godine prije posjete Washingtonu, Philadelphiji i New Yorku.

Očekuje se da će na Kubi ostati najmanje dva dana, a ovo će biti prva papina posjeta ovim zemljama u svojstvu poglavara Rimokatoličke crkve.

Izvor: Agencije