Castro: SAD steže obruč oko Kube, Venecuele i Nikaragve

Castro kaže da zvaničan stav SAD-a prema Kubi karakterizira 'nedostatak poštovanja, agresivnost, miješanje i grubo manipuliranje historijskom stvarnošću' (EPA)

Bivši kubanski predsjednik Raul Castro optužio je Sjedinjene Američke Države da “stežu obruč” oko Kube, Venecuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

“Za nas kao i za Venecuelu i Nikaragvu jasno je da se steže obruč i naš narod treba da bude spreman i u pripravnosti da odgovori na svaku vrstu izazova”, rekao je Castro (87) na jednoj ceremoniji, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Washingtona prema regionalnoj ljevici “predstavlja scenarij koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju”.

Stav prema Kubi

Castro je rekao da zvaničan stav SAD-a prema Kubi karakterizira “nedostatak poštovanja, agresivnost, miješanje i grubo manipuliranje historijskom stvarnošću”.

Bivši predsjednik Kube je upozorio SAD da je kubanski narod tokom 60 godina pružao otpor i da će bez obzira na okolnosti i velike izazove “uvijek braniti socijalističku revoluciju”.

Castro je 19. aprila ove godine predao vlast Miguelu Diazu-Canelu ali i dalje ima utjecaja na državne odluke pošto će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Izvor: Agencije