Castro: Povrat novca UN-a Haitiju bio bi fer

Castro: SAD i međunarodni mediji prenijeli „najčudnije smeće“ o njegovom zdravlju (Reuters)

Bivši kubanski lider Fidel Castro (86) stao je na stranu Haićana koji traže od Ujedinjenih naroda povrat novca nakon epidemije kolere 2010. godine rekavši da bi to bilo „fer“.

„UN je svjestan da imaju odgovornost isplatiti po 100.000 američkih dolara svakoj od haićanskih žrtava epidemije kolere koja je odnijela više od 7.000 života, a koje su se zarazile od nepalskog kontingenta“, napisao je u kolumni objavljenoj na sajtu Cubadebate.cu.

Fidel Castro, koji je u subotu viđen u javnosti prvi put za više od šest mjeseci, smatra da novac koji potražuju haićanske žrtve i američki advokati „djeluje fer“, s obzirom na provedenu istragu koja je pokazala da su Haićani zaraženi „istom vrstom kolere koja postoji u Nepalu“.

Međutim, Kubanac je kazao da mu smeta što „niko nije rekao koliko novca treba dati haićanskom narodu“, pogotovo što se radi o „siromašnoj i nerazvijenoj državi“.

Mirovnjaci i bolest

Od početka epidemije 2010. godine na Haitiju, koji se nalazi istočno od Kube, umrlo je blizu 7.500 ljudi od kolere.

Studije, koje su proveli američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju kao i drugi vodeći eksperti, pokazale su da su nepalski mirovnjaci bazirani u kampu Mirbale, na sjeveru Haitija, unijeli taj soj kolere u državu.

Advokati koji rade za Institut za pravdu i demokratiju na Haitiju uložili su žalbu zahtjevajući po 100.000 američkih dolara za svaku smrt i 50.000 dolara za svaku oboljelu osobu, podsjeća AFP. 

Fidel Castro, koji je napustio vlast 2006. godine usred zdravstvene krize, nakon skoro pet decenija provedenih na čelu Kube izjavio je ranije ove sedmice da su SAD i međunarodni mediji prenijeli „najčudnije smeće“ o njegovom zdravlju, aludirajući na glasine da se nalazi na samrtničkoj postelji, ako nije već mrtav.

Izvor: Agencije