Castro: Kuba ostaje uz savezničku Venecuelu

Neke zemlje Latinske Amerike moraju biti spremne da odgovore na svaku vrstu izazova, poručuje Raul Castro (EPA)

Lider kubanske Komunističke stranke i bivši predsjednik te države Raul Castro poručio je da “Kuba, i pored američkih ucjena, nikada neće prestati iskazivati podršku savezničkoj Venezueli”.

“Vlada Venezuele ispisuje divne stranice otpora”, rekao je on, a prenio Reuters.

Nasuprot Sjedinjenim Američkim Državama i grupi zemlja koje su priznale Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, nalaze se brojne države koje su dale podršku Vladi Nicolasa Madura.

Castro upozorio na ‘stezanje obruča’

Castro je prošle godine upozorio da Sjedinjene Američke Države “stežu obruč” oko Kube, Venezuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

Prema njegovim riječima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Washingtona prema regionalnoj ljevici “predstavlja scenarij koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju u stvarnost pretvoriti svoje snove o uništavanju”.

Castro je prije godinu dana predao vlast Miguelu Diazu-Canelu, ali i dalje ima utjecaja na državne odluke, jer će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine, kada će napuniti 90 godina.

Demonstracije traju mjesecima

Venezuela je pogođena protestima od početka godine, kad je Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kad se opozicioni čelnik i predsjednk Narodne skupštine Guaido 23. januara proglasio privremenim šefom države, što su podržali SAD i mnoge evropske i latinoameričke države.

S druge strane su države koje podržavaju Madura, a među njima su Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Turska…

Izvor: Agencije