CAS ukinuo doživotnu suspenziju Bin Hammama

Bin Hammam je jedno vrijeme bio blizak Blatterov saradnik, da bi se poslije udaljili (EPA)

Sud za sportsku arbitražu u četvrtak je odbacio doživotnu suspenziju koju je Svjetska nogometna asocijacija FIFA odredila Katarinu Mohamedu Bin Hammamu, obrazloživši to „manjkom dokaza“ za određivanje takve kazne.

No, tročlani odbor koji je razmatrao slučaj nije oslobodio optužbi 63-godišnjeg Bin Hammama, koji je optužen za nuđenje novca delegatima FIFA-e tokom kampanje za predsjednika krovne kuće svjetskog nogometa prošle godine, kada je ponovo izabran aktuelni šef Sepp Blatter.

Bin Hammam je oštro negirao da je radio bilo kakve malverzacije prošle godine, tvrdivši kako su koverte sa 40.000 američkih dolara, koje su davane delegatima Karipske nogometne asocijacije (CFU), zapravo, pokloni.

On je opisao optužbe i kaznu kao politički motivirane. Bin Hammam je jedno vrijeme bio blizak Blatterov saradnik, da bi se poslije udaljili.

Manjak dokaza

„CAS je potvrdio žalbu Bin Hammama, anulirao odluku Apelacionog komiteta FIFA-e i ukinuo doživotnu suspenziju kojom je kažnjen Bin Hammam“, objavio je Sud, čije je sjedište u Lozani, na svojoj internetskoj stranici.

U presudi CAS-a se navodi kako nema direktnog dokaza veze Bin Hammama sa navedenim novcem na sastanku CFU-a u Trinidadu i Tobagu, te da je šef CFU-a Jack Warner u početku kazao kako je poklon došao od asocijacije, da bi potom kazao kako je on od Bin Hammama.

Ukidanje FIFA-ine suspenzije ne znači da se Bin Hammam, koji je pomogao Kataru da dobije organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, može nastaviti baviti nogometnim aktivnostima.

On je bio i predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC), a ta organizacija ga je nedavno suspendirala do daljnjeg.

Izvor: Agencije