CAS odbacio žalbu Caster Semenya protiv IAAF-a

Semenya ima sedmicu dana za dovođenje nivoa testosterona, koji njeno tijelo prirodno izlučuje u mnogo većim količnama nego što je uobičajeno za žene, ispod granične vrijednosti (EPA)

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u švicarskoj Lozani odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenya koja je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju nivoa testosterona kod osoba koje se žele takmičiti u ženskoj konkurenciji te će novi pravilnik IAAF-a stupiti na snagu 8. maja.

Vrhovno sportsko tijelo je presudilo kako je uvođenje ovog pravilnika potrebno kako bi se osigurali ravnopravni uvjeti za takmičarke u trkačkim disciplinama od 400 do 1.500 metara.

U CAS-ovom službenom saopćenju navodi se kako je vijeće zaključilo da “pravilnik diskriminira osobe s odstupanjima u spolnom razvoju”, ali i kako je obzirom na dokaze svih strana “takva diskriminacija nužna, razumna i potrebna kako bi IAAF ostvario cilj očuvanja integriteta takmičenja atletičarki”.

Iz IAAF-a je saopćeno kako će pravilnik stupiti na snagu 8. maja te će sve osobe ženskog spola, koje žele učestvovati na septembarskom Svjetskom prvenstvu u Dohi, morati zadovoljiti uvjet o nivou testosterona koji ne smije biti 5 nmol/l i veći.

To znači kako Semenya ima sedmicu dana za dovođenje nivoa testosterona, koji njeno tijelo prirodno izlučuje u mnogo većim količinama nego što je uobičajeno za žene, ispod granične vrijednosti, što se može postići primjenom lijekova.

Slučaj Francine Niyonsaba

Isti nivo mora zadržati tokom cijelog perioda do Svjetskog prvenstva, kao i za vrijeme takmičenja.

Zaključno sa 8. majem sve osobe koje imaju problem poput Semenye morat će biti testirane kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li postavljeni kriterij.

Caster Semenya je najčešće spominjano ime u tom kontekstu, ali isti problem ima i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja na 800 metara te svjetska i olimpijska doprvakinja na otvorenom Francine Niyonsaba iz Burundija.

Zbog dugog trajanja žalbenog postupka IAAF je napravio iznimku za ovogodišnje SP, ali će ubuduće vrijediti pravilo da će atletičarke morati zadovoljiti uvjet o nivou testosterona šest mjeseci prije određenih takmičenja.

Pravilnik neće vrijediti za miting Dijamantne lige koji je na rasporedu za dva dana, 3. maja u Dohi.

Izvor: Agencije