Carmel Agius odbio zahtjev Radovana Karadžića

Carmel Agius podsjeća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Radovana Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje (Al Jazeera)

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbio je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića za diskvalifikaciju sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i njegovu žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na presudu.

U saopćenju, koje je potpisao Agius, navodi se da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, zbog čega nije odobreno njeno preispitivanje, prenosi FoNet.

Agius podsjeća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo pominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi, koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

Osuđen na doživotni zatvor

Prema riječima Agiusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utijee na ispravnost osporavane odluke.

Agius je podsjetio da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. marta 2019. godine potvrdilo presudu kojom je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za genocid, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportovanje i druga, kako u Mehanizmu tvrde, nehumana djela, kao što su zločin protiv čovječnosti, ubistva, teror, protivzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove je 2. aprila 2019. godine odbacio žalbu, a u saopćenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili u Pravilniku o  dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog vijeća, niti na bilo koji njen dio.

Karadžić je 4. septembra 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem je tražio diskvalifikaciju Agiusa i sudije Theodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

Izvor: Agencije