Carinska uprava zatvorila dubrovačku žičaru

Štetu će, saopćila je kompanije Excelsa, osjetiti i država Hrvatska, grad i građani (Pixsell)

Carinska uprava zatvorila je u četvrtak dubrovačku žičaru, jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika žičare Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika, objavila je kompanija Excelsa nekretnine, a prenijela agencija Hina.

Na objektu žičare postavljena je obavijest kako je žičara “privremeno zatvorena zbog razloga više sile”, dok je direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković u saopćenju istakao kako su veoma razočarani što je žičara zatvorena, nakon što su devet godina od države i Grada Dubrovnika čekali na dobijanje koncesije.

“Ova odluka ugrozit će mnoga radna mjesta u tvrtki Excelsa nekretnine i kod njezinih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1.400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika”, navodi se u saopćenju kompanije

Štetu će, dodaje se, također osjetiti i država Hrvatska, grad i građani, a državni budžet ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijega pristupa Srđu.

Također, kako je naveo Rusković, očekivano će pasti broj posjetitelja Muzeja Domovinskog rata na Srđu, koji je u vlasništvu Grada, a gosti Dubrovnika neće moći uživati u jednoj od najvećih atrakcija grada.

Nepotrebna šteta

Rusković smatra kako je potpuno nepotrebna i nesvrhovita šteta koja će nastati zbog zatvaranja žičare jer je, kako je rekao, u toku postupak usaglašavanja dogovora između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske – DORH, Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina po kojoj bi se pak stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji, a zatvaranje žičare, siguran je, neće ubrzati taj postupak.

Podsjetio je kako je firma Excelsa nekretnine još 2010. godine zatražile koncesiju od državnih tijela, a od Grada Dubrovnika 2015. godine kada je to pitanje prešlo u njegovu nadležnost, i to po koncesijskim uvjetima koji su bili potpuno usuglašeni s Gradom.

“Po zahtjevu Grada, tvrtka je drugi put podnijela zahtjev za koncesiju u prosincu 2017. godine, a Grad Dubrovnik je pak odluku o koncesiji s koncesijskim uvjetima usuglašenima još 2015. godine donio 9. travnja 2018. godine, međutim, do danas nije dostavio ugovor o koncesiji Excelsa nekretninama na potpis”, dodao je.

Istakao je kako se sudski sporovi, koji su navodno pravna zapreka za sklapanje koncesijskog ugovora, vode kako bi nadležna tijela naplatila koncesijsku naknadu za razdoblje od 2010. do 2017. godine.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je da će tokom dana dati izjavu za medije.

Izvor: Agencije