Oglasi

Carinici sa Kosova: Na posao helikopterom

Lokalni Srbi još odlučuju ko može proći magistralnim putevima na sjeveru, izvještava Avni Ahmetaj.

Prije godinu specijalne jedinice kosovske policije pokušale su stavti pod kontrolu prelaze sa Srbijom na sjeveru Kosova. Tada su lokalni Srbi na ovu akciju odgovorili paljenjem.

Sada je situacija na prelazima mirna. Tu su stacionirane vojne i civilne ustanove. No, rijetko ko koristi legalne prelaze. Lokalni stanovnici putuju alternativnim ilegalnim putevima.

Kosovske institucije sada se nadaju da će realizacijom dogovora o integriranom upravljanju granicom uspjeti ostvariti uvid u evidenciju.

Nelojalna konkurencija

"Carinici  koji rade na severu Kosova već 16 meseci idu na posao helikopterom. Lokalni Srbi još odlučuju ko može proći ovim magistralnim putevima na severu", izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Provedba IBM-a, ili Sporazuma o integriranom upravljanju granicom, najavljena je za početak decembra. Naim Huruglica, direktor Carina Kosova, nada se da će se primjenom dogovora promijeniti stanje na terenu.       

"Nadam se da će nakon ovih diskusija između dva premijera doći do pozitivnih pomaka u ovom smjeru, jer, osim visokih troškova transporta, stvarno je neobično ići na posao helikopterom", kaže on.

Nemogućnost da se prikupi porez od svih građana prouzrokovala je i nelojalnu konkurenciju. Na sjeveru Kosova litar nafte košta 90 centi, a na jugu 1,30 eura.

Fehmi Bytyqi je vlasnik benzinske pumpe blizu Prištine. Bavi se ovim poslom više od 20 godina. Kaže da je teško zaraditi, zbog nelojalne konkurencije, koja je posljedica krijumčarenja naftnih derivata na sjeveru.

"Ako se provede IBM, sve će biti u redu, jer svaka cisterna s naftom ili benzinom koja uđe na teritoriju Kosova doprinijet će kosovskom budžetu sa 10.000 do 12.000 eura", kaže Bytyqi.

Protivljenje Srba sa sjevera

Glavni izvor kosovskog budžeta je prihod od carina. Svake godine donosi više od 800 miliona eura, što je 67 posto kosovskog budžeta.

Direktor Carina Kosova ubijeđen je da će realizacija sporazuma unijeti red.

"Prva direktna beneficija će biti efikasnija borba protiv krijumčarenja. Ne mogu kazati da će se krijumčarenje 100 posto prekinuti, ali kad obje administracije počnu rad, to će značajno utjecati da roba koja se izvozi iz jedne zemlje obavezno prijavi za carinu kod druge zemlje, kaže Naim Huruglica.

Iako su pregovarači iz Beograda i Prištine postigli sporazum, a i njegova provedba je izvjesna, Srbi sa sjevera Kosova su već izrazili protivljenje primjeni ove odluke.

Izvor: Al Jazeera