Carina Kosova: Za tri mjeseca 120 miliona manje uvoza iz Srbije i BiH

Kosovo
Najave da će doći do promjene granice do rijeke Iba ,netačne su i imaju za cilj zastrašivanje ljudi, kaže Lutfi Haziri (Al Jazeera)

Generalni direktor Carine Kosova, Bahri Berisha izjavio je da je za tri mjeseca od uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu za 120 miliona eura opao uvoz robe iz ovih zemalja.

Berisha je rekao da je uvođenje takse u velikoj mjeri smanjilo uvoz robe iz Srbije i BiH, prenosi agencija Beta.

“Ako pogledamo evidenciju za 100 dana, možemo zapaziti da je bilo manje uvoza za 120 miliona eura. Iz Srbije je manje za 100 miliona, dok je iz BiH 20 miliona manji uvoz“, rekao je Berisha.

Kanadska pšenica zamijenila srpsku

Prema informacijama Carine Kosova, proizvodi iz Srbije su zamijenjeni su proizvodima iz Albanije, Makedonije ali i drugih država, kao što je recimo slučaj sa Kanadom odakle se uvoze značajne količine pšenice, koja se ranije uvozila iz Srbije.

Prema podacima carine, na Kosovo je u proteklim godinama legalno uvezena roba u vrijednosti do 500 miliona eura.

Kosovski preduzetnici ocjenjuju da je uvođenje takse za robu iz Srbije i BiH vrlo pozitivno uticalo na povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika, dok se istovremeno trgovci žale da roba porijeklom iz Srbije koju imaju u prodajnim objektima prodaje daleko manje nego ranije.

Izvor: Agencije