Cardin: Niko ne zanemaruje rusku prijetnju kao Trump

Donald Trump je na Twitteru već osudio demokrate što su objavile taj izvještaj (Arhiva)

Ukoliko ima ikakve koristi od ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine, to je da je povećana svijest o široj prijetnji koju predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavlja po demokratije u Evropi i drugdje, ocjenjuje New York Times.

Suočeni sa samozadovoljstvom republikanaca, koji strahuju da bi skretanje pažnje na te intrige moglo otkriti kontakte kampanje predsjednika Donalda Trumpa s Rusima, demokrate u Vanjskopolitičkom odboru Senata su objavile izvještaj koji je izgleda do sada “najsveobuhvatniji” javni spisak ruskog “rata Zapadu”, smatra list.

Izvještaj je napisan bez učešća republikanaca, ali demokrate se nadaju da će se njime pojačati pritisak na administraciju u Washingtonu da provede sankcije koje je Kongres velikom većinom glasova usvojio prošle godine i čiji rok je 29. januar.

‘Putinov asimetrični napad’

“Nikada do sada u američkoj historiji nije bilo toliko jasno da predsjednik SAD-a toliko jasno zanemaruje prijetnju nacionalnoj sigurnosti”, piše u pismu koje je, uz izvještaj, priložio najviše rangirani demokratski senator u Vanjskopolitičkom odboru Ben Cardin.

U izvještaju naslovljenom s “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu sigurnost SAD-a”, navodi se da ima mnogo stvari pored sankcija koje bi trebale biti dio sveobuhvatne američke strategije.

To su, kako se sugerira, jačanje demokratskih institucija u ranjivim evropskim zemljama, otkrivanje i zamrzavanje prljavog novca povezanog s Kremljom i izgradnja koalicije radi suprotstavljanja ruskim hibridnim prietnjama.

Najvažnije je, međutim, vodstvo, koje je Trump do sada odbijao pružiti, ocjenjuje New York Times.

On je na Twitteru već osudio demokrate što su objavile taj izvještaj i ponovo izjavio da nije bio u dosluhu s Moskvom.

“Rusija i svijet smijju se toj gluposti”, napisao je Trump.

‘Ne shvata kome je smijeh namijenjen’

New York Times smatra da je on u pravu, ali da “ne shvata kome je smijeh namijenjen”.

Demokrate u izvještaju pozivaju Trumpovu administraciju da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju koja bi koordinirala odgovor na miješanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih.

U tekstu na 200 stranica, čiju je izradu naložio senator Cardin, detaljno se opisuju “gotovo 20 godina” ruskih napora da utječu na izbore u Evropi, a Trump se kritizira što je malo učinio da se to riješi.

Dio izvještaja demokratskih senatora odnosi se na Srbiju.

U njemu se vašingtonska administracija poziva da posveti veću pažnju Srbiji, kao važnoj zemlji regije, odobri veća sredstva za pomoć Srbiji radi odbrane od ruskog utjecaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posjećuju Beograd.

‘Bez značajnije odbrane’

Osvrćući se na Srbiju, demokratski senatori ocjenjuju da se “zloćudni utjecaj Rusije u Srbiji manifestira kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa”.

Dok njeni lideri nastoje raditi u izazovnom političkom okruženju, nema sumnje da je Srbija suočena s pritiskom dok pokušava “sjediti na dvije stolice,” iznosi se u izvještaju, uz napomenu da će “bez značajnije odbrane” ruska propaganda nastaviti utjecati na javno mnijenje Srbije.

“Sjedinjene Američke Države trebaju poslati jasnu poruku da su se vratile i da su spremne sarađivati za zemljama i saveznicima širom Evrope kako bi se odbranile od zloćudnog utjecaja i pomogle tim zemljama da dovrše proces integracije”, piše u izvještaju.

Izvor: Agencije