Čardaklija: Island može proći grupnu fazu

Hajrudin Čardaklija, nekadašnji golman fudbalskog kluba Sarajevo, na Islandu se već preko dvadeset godina bavi nogometom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Plasman nogometne reprezentacije Islanda na prethodnom Evropskom prvenstvu održanom u Francuskoj 2016. godine za većinu ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu bilo je veliko iznenađenje. Ipak, da Island nije zalutao na smotru najboljih reprezentacija starog kontinenta dokaz je i njihov plasman u četvrtfinale na ovom turniru.

Iako su u kvalifikacijama za ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji imali veoma teške rivale uspjeli su se plasirati na završni turnir i tako potvrditi uspijeh od prije dvije godine.

Hajrudin Čardaklija, nekadašnji golman Fudbalskog kluba Sarajevo, na Islandu se već preko dvadeset godina bavi nogometom. Trenutno je trener golmana u islandskom nogometnom klubu Vikingur. Upravo sa Čardaklijom smo razgovarali o uspjehu reprezentacije Islanda, desetogodišnjem planu nogometnog saveza ove zemlje, šansama hrvatske nogometne reprezentacije koja se nalazi u istoj grupi s Islandom i sličnim temama.

  • Bili ste jedan od učesnika na trenerskim edukacija u organizaciji krovne kuće islandskog nogometa koje se još nazivaju i ‘desetogodišnji plan’. Da li su plasmani na dva velika takmičenja upravo plod ovih edukacija?

Već 2000. godine je počeo tzv. „desetogodišnji plan“ koji je  islandskom nogometu donio dosta toga. Prvo je započelo educiranje trenera, a kasnije mladih igrača. Edukacije su trenerima puno značile, a definitivno ova dva velika takmičenja su dokaz da je takav način rada bio potpuni pogodak od strane Nogometnog saveza Islanda. Ono što treba posebno napomenuti je pobjednički mentalitet Islanđana koji žele napredovati i raditi kontinuirano. Poznati su i po tome da imaju veoma jake kontakte s menadžerima širom Evrope što im je dodatno doprinijelo da unaprijede svoje znanje.

  • Na Islandu živi nešto više od 330. 000 stanovnika. Na koji način su islandski treneri uspjeli da iz tako male baze naprave ovako kvalitetnu reprezentaciju?

Definitivno su Islanđani veoma talentiran narod kada je riječ o sportu. Također treba spomenuti i njihovu odličnu organizaciju koja se zasniva na poštenju, a što doprinosi odličnoj selekciji igrača. Upravo iz razloga kojeg ste naveli da je Island veoma mala baza iz koje se mogu crpiti igrači, Islanđani su počeli s jednim veoma zanimljivim sistemom selekcije. Naime, skauti već u obdaništu pokušavaju pronaći talentovane igrače u koje će ulagati, što dokazuje da ništa ne dolazi preko noći, već kontinuiranim i sistematskim radom. Većina trenutnih reprezentativaca Islanda nikada nije igrala u domaćem prvenstvu, već su još kao vrlo mladi odlazili na usavršavanje širom Evrope. Neki od njih trenutno nastupaju za veoma respektabilne evropske ekipe, a njihov pojedinačni uspjeh reflektuje se i na reprezentaciju Islanda.

  • Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, reprezentacija Islanda se nalazi u grupi s Hrvatskom, Nigerijom i Argentinom. Da li u ovako jakoj konkurenciji Islanđani mogu očekivati prolazak dalje?

Naravno, Island može proći grupnu fazu. Prolazak grupne faze je cilj ove generacije i uz malo sreće ništa nije nemoguće. Naravno, Island je svjestan da su sve tri reprezentacije kvalitetnije, ali ne pobjeđuju uvijek favoriti. Izuzmemo li Argentinu koja je jedan od favorita za osvajanje ovogodišnjeg prvenstva, siguran sam da se Island s ostale dvije reprezentacije može nositi sasvim ravnopravno.

  • Reprezentacija Hrvatske direktni je rival Islandu za plasman u drugu fazu ovogodišnjeg prvenstva. Tokom kvalifikacija Island je na domaćem terenu slavio protiv Hrvatske i tako prekinuo dugogodišnju dominaciju Hrvata. Kakve su šanse selekcije Hrvatske na ovom prvenstu?

Igrom slučaja  Hrvatska i Island su se nekoliko puta susretali tokom prethodnih godina. Većinom su se ti susreti završavali nepovoljno po Island, a izuzetak je bio meč u okviru posljednjih kvalifikacija kada je Island konačno slavio. Prisustvovao sam toj utakmici i smatram da Hrvatska nije nepobjediva. Očekivao sam više od Hrvatske, ali na prvenstvu se nikada ne zna. Već sam spominjao ranije taj islandski temperament i upornost koja im može donijeti prevagu, to je njihov adut tako da iako je kvalitet na strani Hrvatske mislim da će se Island pokazati kao veoma jaka ekipa. Island sigurno neće igrati napadački u meču protiv Hrvatske, već će strpljivo čekati svoje prilike iz kontra napada, što im može donijeti pozitivan ishod.

  • Osim Hrvatske od zemalja iz bivše Jugoslavije tu je još i Srbija. Kakve su šanse selekcije Srbije na prvenstvu u Rusiji, te ko su po Vama glavni konkurenti za osvajanje ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva?

Srbija je veoma čudna ekipa, ima kvalitet, ali već dugo izostaje rezultat. Izgleda da je problem u mentalitetu igrača kojima fali profesionalizma. Ukoliko se riješe dječijih bolesti i mentaliteta koji je u pojedinim momentima krasio i neke igrače bivše Jugoslavije, oni definitivno mogu napraviti solidan rezultat. Što se tiče ostalih reprezentacija, među favoritima su naravno uvijek Njemačka i Španija, ali definitivno ne treba zanemariti ni Argentinu. Reprezentacija Belgije ima također veoma respektabilnu reprezentaciju, ali mislim da zbog nedostatka tradicije neće otići do samog kraja.

  • Reprezentacija Bosne i Hercegovine još jednom je propustila veliko takmičenje. Šta možemo očekivati u narednim kvalifikacijama od ekipe koju predvodi Robert Prosinečki?

Treba biti objektivan i priznati da mi u reprezentaciji imamo tri do četiri odlična igrača, isto toliko prosječnih, a da ostatak reprezentacije čine igrači koji nisu na njihovom nivou. Trenutno je aktuelna i smjena generacije pa ostaje nam da vidimo šta će se izroditi iz svega toga. Nadam se da će Robert Prosinečki uspjeti da napravi rezultat s ovom generacijom, te da će na pravi način znati da se nosi sa izazovima koji mu predstoje. Ipak, nije sve ni do igrača i stručnog štaba. Ovo govorim iz razloga što je Nogometni savez Islanda nakon što mu je isplaćena nagrada s prethodnog Evropskog prvenstva u Francuskoj taj novac uložio u islandske klubove s ciljem razvoja domaće lige. Osim ulaganja u elitni rang, poticaj su dobili i klubovi iz nižih liga koji su u rangu sarajevskog niželigaša Pofalićkog. Takav pristup u kojem je svaki kolektiv važan i trošenje novca na pravi način donijelo je Islandu još jedno veliko takmičenje u nizu. Bosna i Hercegovina je bila u Brazilu, zarađen je novac, ali ulaganja nisu usmjerena na pravi način.

Izvor: Al Jazeera