Čapljić: Partizan mora bolje igrati u gostima

Posao koordinatora zahtijeva manje trošenja energije i mirniji je od trenerskog, kaže Čapljić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Fudbalski trener Vlado Čapljić koordinator je Partizana i radi sa djecom rođenom 2004. i 2005, dok je u 2019. vodio brigu o mladim igračima koji su rođeni 2002. i 2003. Njegov zadatak je da prati razvoj igrača koji stasavaju za prvi tim beogradskih ‘Crno-belih’.

Prema riječima bivšeg fudbalera Željezničara, Partizana i Dinama, posao je pomalo penzionerski i usporeniji, ali mu je i blizak jer je tematika ista kao i u trenerskom pozivu, a to je napredak i kvalitet fudbalera.

“Posao koordinatora zahtijeva manje trošenja energije i mirniji je od trenerskog. Naravno, moja želja je da se bavim trenerskim poslom. S obzirom na sve ono što se dešava, sada je ovaj izbor najbolji. Trenutno, nemam ponuda. U principu se nešto dešava, no nije lako postići dogovor o trenerskom angažmanu. Već četvrtu godinu sam koordinator, jer se nije pojavila ozbiljna ponuda”, ističe Čapljić.

Prošao je fudbalsku školu sarajevskog Željezničara, za čiji je prvi tim igrao u dva navrata od 1979. do 1985, kada je stigao do polufinala Kupa UEFA protiv Videotona, te od 1990. do 1992. Od 1985. do 1987. ovaj defanzivac bio je član Partizana, osvojivši dvije šampionske titule u Jugoslaviji. Od januara 1988. do 1990. nosio je dres zagrebačkog Dinama.

Sa selekcijom nekadašnje države osvojio je bronzanu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu. Kao trener predvodio je Radnički iz Obrenovca, Bežaniju, Srem Jakovo, Timočanin, Radnički iz Kragujevca, Slaviju iz Lukavice, Rudar Prijedor, Donji Srem, Mačvu, Željezničar i Vršac.

  • Kako komentarišete slabije rezultate Partizana u početnoj fazi Superlige Srbije i izbor Aleksandra Stanojevića na mjesto trenera?

Meni je žao zbog odlaska Save Miloševića, koji je mogao dosta toga dati kao trener. Pre svega, nas dvojica smo dobri prijatelji, a on ima ljudske i trenerske kvalitete. Ipak, sudbina trenera je takva. Nisam ni ja, ni prvi, niti poslednji put dolazio za trenera umesto nekog drugog, kao što je i dosta njih dolazilo posle mene. To je sastavni deo ovog posla. Može nešto da traje kratko, a može i duže. Možete se razići sa upravom zbog loših rezultata. Možete imati rezultate, ali da nemate saradnju sa ljudima koji su u klubu, pa ne možete da upostavite hemiju u ekipi. Onda sami napuštate tim ili vas smenjuju. Po pitanju rezultata Partizana, jasno je – čim u kratkom vremenu imate dva poraza (Partizan izgubio mečeve protiv Novog Pazara i Vojvodine na gostovanjima), može doći do smene trenera.

Problem Partizana ogleda se u tome da ima tim koji će se u Evropi pokazati u boljem izdanju. Ovom timu nije problem da pobedi Crvenu zvezdu, jer ona će igrati otvoreno u derbiju, pa je tada Partizanu mnogo lakše nego protiv rivala koji preferiraju zatvorenu igru. Kada se ekipe zatvore i igraju na kontranapade, te su uglavnom na 30-metara od svog gola, tada je teško igračima Partizana da postignu golove jer im ti protivnici čvrstom defanzivom naprave veliki problem. 

  • Može li Partizan do titule u Srbiji, čime bi prekinuo dominaciju Zvezde, koja je šampion zadnje tri sezone?

Kada bi Partizan do kraja prvenstva igrao samo sa Zvezdom, bio bi prvak. Ovako, mora uraditi koncept koji će stabilizovati igru ekipe na utakmicama koje su pod navodnicima male. Prvenstva se osvajaju ili gube na tim utakmicama. Partizan zaostaje za Zvezdom šest bodova, no tek je početak sezone, igraće se dva derbija. I Zvezda će imati određenih poteškoća u igri jer neće moći dobiti sve utakmice. Partizan mora gledati sebe i odigrati što bolje u narednom periodu, kako bi u stopu pratio Zvezdu i čekao njen kiks.

  • Je li Crvena zvezda favorit za titulu i ove sezone?

Ne zbog toga što sam u Partizanu danas, meni se više sviđa kako igramo i sa kojim igračima raspolažemo. Činjenica je da je Zvezda jaka na malim gostovanjima i kažnjava svaku grešku. Nekada dobijaju utakmice, bez obzira na to da li igraju dobro ili loše. Oni su stvorili takmičarski tim koji ne poseduje veliki individualni kvalitet. Crvena zvezda je takmičarska ekipa koja ne uživa u ljepoti igre, nego joj je važan rezultat. Dosad imaju uspeh sa takvim načinom igre.

  • Kolike su mogućnosti ‘Crno-belih’ u Evropskoj ligi?

Tu je jako bitan i žreb. Siguran sam da će Partizan igrati mnogo bolje u Evropi, što je pokazao prošle godine. Imao je nesreću kod kuće protiv Az Alkmaara (2:2). Da je dobio ovaj meč, nastavio bi igrati u Evropi na proleće. Stranci i mladi igrači Partizana dokazali su kvalitet na evropskoj sceni.

  • Koja je razlika u kvaliteti između srpske i bh. lige?

Bolja je liga u Srbiji, ne samo po broju klubova, nego je urađeno dosta više na infrastrukturi. U Bosni i Hercegovini se fudbal više voli, ali je infrastruktura loša. Kada sam 2012. radio u BiH, nisam vidio da se nešto puno promenilo, odnosno da su stadioni renovirani i uslovi za rad bolji. U Srbiji su, uz pomoć Fudbalskog saveza, klubovi uložili znatna sredstva za poboljšanje uslova rada. Gro stadiona je na pristojnom nivou, dok su bh. klubobvi prepušteni sami sebi. Klubovi se bore uz podršku opština i pokušavaju stvoriti povoljnije uslove, što se odvija jako sporo.

Flick ubrao plodove u Bayernu
  • ​​​​​​Da li je trofej Bayerna u Ligi prvaka očekivan?

Jeste, ponovo vredi izjava ‘Svi igraju, a na kraju pobede Nemci’. Nemačka već godinama ima taj problem što je Bayern bio neprikosnoven, pa je liga postala neinteresantna. Prethodne dve godine pojavili su se Leipzig, Moenchengladbach, Eintracht donekle, Borussia Dortmund, Hoffenheim, koji je iz malog mesta skrenuo pažnju dobrim rezultatima. Dosta je kvalitetnih ekipa i istih takvih susreta između njih, te se Bundesliga vratila na nivo, gde je bila ranije. To je automatski podiglo snagu nemačke reprezentacije.

Svaki kvalitetan igrač koji se afirmiše u Bundesligi, bude na radaru Bayerna, koji je u poziciji da bira koga će dovesti. Napravili su tim koji je mašina. Niko Kovač je trenirao većinu tih igrača i ne može se reći da nema određene zasluge za sjajan tim koji je stvarao. Međutim, u fudbalu je tako – neko radi, a neko ubire plodove. Desilo se da je trener Hans-Dieter Flick, koji je došao tokom prošle sezone, dogradio to, afirmisavši sebe i tim kroz ovo takmičenje. Bayern je ekipa koja je zasluženo osvojila Ligu šampiona i još će puno godina biti ozbiljan faktor u evropskom fudbalu.     

   

  • Ko su favoriti za titulu u BiH i kakve su šanse vašeg bivšeg kluba Željezničara?

Pratim utakmice bh. lige putem Arene i dešavanja u štampi. Željo, Sarajevo i Zrinjski su kandidati za vrh, zatim Borac, mada ga ne vidim u trci za prvo mjesto sa sigurnošću. Široki Brijeg se stabilizovao i bolji je nego prethodnih godina. Dok sam bio trener u BiH, Široki je bio među vodećim ekipama u Premijer ligi. Četiri-pet ekipa donose kvalitet i neizvjesnost do kraja prvenstva, što je bitno. Što je više ujednačenih ekipa i u borbi za titulu, mnogo je interesantnije.

Liga broji 12 klubova. Ona je kvalitetnija jer se igra puno jakih utakmica. Željezničar i Sarajevo se češće sastaju, veći je broj neizvesnih derbija i sa drugim timovima. Igra se više kola koja obeleže više kvalitetnih pojedinaca, što ligi daje veću draž.

  • Šta mislite o šansama BiH, koja je domaćin Sjevernoj Irskoj u polufinalu baraža i Srbije, čiji je rival Norveška u gostima za plasman na Euro?

Srbija i BiH imaće veoma nezgodne protivnike, koji ne igraju atraktivno, nego poluostrvskim stilom fudbala kojim je Engleska igrala 80-godina. Problem je igrati protiv takvih ekipa koje su sve, po mentalitetu, izuzetno motivisane, odgovorne i profesionalne. Svaka utakmica biće tvrda. Igrači će trebati proliti puno znoja da bi BiH i Srbija došle do pozitivnog rezultata.

  • Kako ste vidjeli učinak Srbije, koja je osvojila bod u dva kola Lige nacija protiv Rusije 1:3 i Turske 0:0?

Nikako, neubedljivo. Gledao sam utakmice i zato mogu dati takav sud. Ono što je pokazano, nije na evropskom nivou. Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković zaista ima velike probleme. Bez obzira na otkaze pojedinaca, u timu nema hemije i patriotskog naboja koji bi donio prevagu na utakmicama. Neosporno je da su svi reprezentativci Srbije kvalitetni i igraju u velikim klubovima. Faktor koji je bitan, a to je hemija i odanost prema grbu, nije na zavidnoj meri. Zbog nastalih poteškoća, rezultat izostaje. Nadam se da će do baraža sa Norveškom zbiti redove i da će se poboljšati neke stvari u igri. To bi Srbiji puno značilo u ovoj utakmici.

  • Kakav je dojam ostavila BiH na startu Lige nacija?

Gledao sam utakmicu protiv Italije. Navikao sam BiH vidjeti u istom izdanju, sa igračima koji su dugo godina zajedno. Kod selektora Dušana Bajevića, vidio sam da je dosta promenio tim. Uveo je tri debitanta – mlada igrača i teži ka osveženju reprezentacije. To je dobro, pošto je najbezbolnije podmladiti tim u ovom momentu, kako bi dobio veći izbor fudbalera i mogućnost kvalitetne selekcije za naredne utakmice.     

  • Kakvi su izgledi Hrvatske na Euru?

Ako pojedinačno gledamo reprezentativce Srbije i Hrvatske, nećemo uočiti veliku razliku u kvalitetu i nivou na kojem igraju. Međutim, Hrvatska je imala značajnu dozu privrženosti igrača jednih prema drugima, odličnu atmosferu koja im je donijela, uz kvalitetnu igru, željeni rezultat. Kod nijh je u utakmici sa Portugalom nastao problem zbog smene generacija. Neće im biti lako i moraće dosta raditi na tome. Selektoru svake reprezentacije prioritet je da stvori ambijent i dobre odnose u timu na okupljanjima, više od samog rada na treninzima. Reprezentativcima treba što više druženja i međusobnog kontakta, kako bi izgarali jedan za drugog i davali maksimum na utakmicama.

Kod Hrvatske je posle meča protiv Portugala 1:4, reagovao Dejan Lovren, koji igra na osetljivoj poziciji stopera, na kojoj se najviše osete problemi u igri, kada imate pritisak protivnika i nemate odgovarajući odbrambeni bedem. Tada dolazi do nervoze i reakcije koju je on uputio preko medija, izjavivši da imaju igrači koji ne zaslužuju biti tu – u selekciji Hrvatske, odnosno da ima igrača sa kojima se ne može razgovarati, jer ne podnose kritiku.

Izvor: Al Jazeera