Cantona poručio Hollandeu: Promijenite politiku prema Izraelu

Eric Cantona kritizirao odluku vlasti njegove domovine da zabrani okupljanja podrške Palestincima u različitim dijelovima Francuske (Getty Images)

Bivši nogometaš engleskog velikana Manchester Uniteda i reprezentacije Francuske Eric Cantona izrazio je žestoku ljutnju zbog politike francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njegove podrške izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Govoreći za internetsku stranicu Mediaparta, Cantona koji je igrao tokom 1990-ih godina pozvao je francuskog lidera da promijeni svoje stavove prema Izraelu.

On je, također, kritizirao odluku vlasti njegove domovine da zabrani okupljanja podrške Palestincima u različitim dijelovima Francuske.

“Gospodine predsjedniče, nadamo se da ćete ponovno razmotriti svoju politiku prema Izraelu”, kazao je Cantona.

Francuske nevladine organizacije i brojna udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava optužuju Hollandea da vodi proizraelsku politiku.

Demonstracije širom svijeta

Tokom protekle dvije sedmice gradonačelnik Pariza zabranio je u dva navrata propalestinske demonstracije, dok je održavanje jednog skupa dozvolio.

Današnji skup je dobio odobrenje nakon jakog pritiska brojnih organizacija na upravu francuske prijestonice.

Od početka rata izraelske snage ubile su 1.672 Palestinca, od čega više od 315 djece, 166 žena i 58 starijih osoba.

Ranjeno je više od 8.950 osoba, od kojih je 2.310 djece.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naroda, blizu 80 posto žrtava izraelskog bombardiranja Gaze su civili.

Od početka ofanzive Izraela na ovu palestinsku teritoriju održane su demonstracije u glavnim i većim gradovima širom svijeta.

Izvor: Agencije