Cannes: Zlatna palma švedskoj satiri ‘The Square’ Rubena Ostlunda

Švedska satira o svijetu umetnosti The Square osvojila je u nedjelju navečer glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu, Zlatnu palmu.

Iako je ova bučna i vesela parodija na temu političke korektnosti naišla na dobar prijem među publikom, čak je i redatelj Ruben Ostlund bio iznenađen nagradom, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Holivudskoj glumici njemačkog podrijetla Diane Kruger dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Joaquin Phoenix pripala nagrada za najboljeg glumca.

Diane Kruger je nagradu donijela uloga u filmu In The Fade, gdje tumači lik majke koja je izgubila obitelj u neonacističkom napadu, prenosi AFP.

Sofiji Coppola nagrada za najbolju režiju

Joaquin Phoenix proglašen je za laureata za ulogu u trileru You Were Never Really Here, u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubojicu.

Sofia Coppola osvojila nagradu za najbolju režiju, koju joj je doneo film The Beguiled, ‘remake’ drame o građanskom ratu iz 1971, prenosi AP.

Žiri filmskog festivala dodijelio je glumici Nicole Kidman specijalnu nagradu povodom obilježavanja 70. godišnjice festivala.

Kidman nije prisustvovala svečanoj dodjeli nagrada na Francuskoj rivijeri, ali je poslala videoporuku iz Nashvillea, u kojoj izražava duboko žaljenje što nije prisutna na ceremoniji, prenio je AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije