Oglasi

Canikli: YPG će američko oružje okrenuti na Tursku

Turski ministar odbrane kaže da je jasno da se SAD bori protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ali da će se to okrenuti protiv Turske.
Pripadnici YPG-a trenutno se bore protiv ISIL-a u Siriji, no Ankara strahuje da će se potom okrenuti protiv TurskeEPA

Ministar odbrane Turske Nurettin Canikli izjavio je da je jasno da Sjedinjene Američke Države u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant sarađuju s  pripadnicima Jedinice za zaštitu naroda, sirijskog ogranka Radničke partije Kurdistana, te je upozorio da je konačni cilj PKK-a, koji Turska smatra terorističkom organizacijom, da američko oružje koristi protiv Turske, javlja agencija Anadolija.

Canikli je tokom Konferencije za sigurnost i odbranu Gruzije, kojoj su prisustvovali i predsjednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i gruzijski premijer Giorgi Kvirikašvili, podsjetio da se Turska licem u lice bori protiv terorizma te ukazao na prijetnje ISIL-a i Fronta al-Nusra.

Podsjetio je da Turska s Irakom i Sirijom dijeli granicu dužine 1400 kilometara i da je u posljednjih godinu dana uhvaćen veliki broj pripadnika ISIL-a.

Dodao je da je privedeno više od 9000 ljudi, među njima i stranih boraca.

Stalno dogovaranje sa SAD-om

Canikli je rekao da Oružane snage Turske, u skladu s dogovorom postignutim u Astani, djeluju kako bi se sirijski Idlib oslobodio od organizacije Al-Kaida.

Osvrnuo se i na akciju preuzimanja Al-Baba od ISIL-a te ukazao na prisustvo ISIL-a, Al-Kaide, Fronta al-Nusra, PKK-a i YPG-a.

"Naš saveznik i prijatelj SAD trenutno je u borbi protiv ISIL-a zajedno na terenu s terorističkom organizacijom YPG, zajedno se bore protiv ISIL-a. Prema našim saznanjima, SAD je za borbu protiv ISIL-a već donirao oružje dovoljno da se naoruža vojska od 40.000 ili 50.000 vojnika. SAD to radi zbog borbe protiv ISIL-a i mi to znamo, ali teroristi s kojima SAD sarađuje za konačni cilj imaju napad na Tursku. Kad se završi borba protiv ISIL-a, a već je pri kraju, sve to oružje uperit će prema Turskoj", rekao je Canikli.

Turski ministar odbrane dodao je da su o svemu tome razgovarali s američkim prijateljima i saveznicima te da su u stalnom dogovaranju.

"Oni misle da ovo nije prijetnja ni opasnost za Tursku. Govore da će moći uzeti ovo oružje, ali mi smo veoma zabrinuti, zabrinuti smo s aspekta sigurnosti. Dio ovog oružja zapljenjujemo u akcijama protiv terorista u Turskoj", kazao je Canikli.

NATO prava adresa

On je dodao da će nastaviti razgovarati s prijateljem i saveznikom, SAD-om.

"Na određeni način shvatit ćemo ovo pitanje i jedni druge, neće biti problema u vezi s time", smatra Canikli.

Rekao je da je NATO prava adresa s aspekta svjetskog mira i najjači savez.

"Ali, ako postoji niz problema, moramo razgovarati o tome. Turska, kao članica NATO-a, nije spokojna kao u doba Hladnog rata. Članica smo NATO-a, do danas smo ispunili prilike, nastavit ćemo raditi, pružamo svaki vid podrške, vjerni smo svim principima NATO-a, svim teoretskim filozofijama, vjerni smo svim načelima, ali nismo spokojni, nismo spokojni s aspekta sigurnosti. Ne otklanjaju se naši strahovi, ne otklanjaju se u ovom sistemu. Veoma smo zabrinuti tolikim naoružavanjem terorističke organizacije YPG, da će nam se vratiti, a već se vraća", istakao je Canikli.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.