Čanak: Kada će ratnom zločincu biti oduzet mandat?

Vojislav Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti, koji uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata (EPA)

Predsjednik najveće vojvođanske političke organizacije, Lige socijaldemokrata Vojvodine – LSV, Nenad Čanak ocijenio je kao “bruku” što lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju ni poslije sedam mjeseci još nije oduzet zastupnički mandat, iako je pravomoćno osuđen za ratne zločine.

“U Skupštini Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, kojem i dalje nije oduzet zastupnički mandat. Na taj način se urušava ugled parlamenta, ali i države u celini, a vrlo verojatno to nije bez uticaja i na tempo njenih evropskih integracija”, naveo je on u saopćenju za javnost, prenosi Beta.

“Podsećam da se u Članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je on izabran, navodi pravomoćna sudska odluka kojom je zastupnik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. Smatram da je taj slučaj nastupio i da mandat treba da prepusti sledećem poslaniku na listi SRS-a”, dodao je u saopćenju Čanak.

Kriv za zločine protiv čovječnosti

Istaknuo je da, nakon presude Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u aprilu, Šešelj više nije narodni poslanik, već osuđeni ratni zločinac.

“Ima li netko ovakvo nešto čuti? Da, i više je nego zabrinjavajuće odsustvo bilo kakvih reakcija od strane mjerodavnih tijela”, komentirao je Čankova upozorenja na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, prenosi Hina.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu donijelo je početkom aprila odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti, koji uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Time je preinačena prvostepena presuda kojom je 2016. godine predsjednik SRS-a oslobođen od svih optužbi haškog tužiteljstva.

Izvor: Agencije