Cameronova vlada nije planirala Brexit

Velika Britanija je odlučna utvrditi svoje mjesto u svijetu poslije Brexita (EPA)

Odbor britanskog Parlamenta za vanjske poslove u srijedu je optužio vladu bivšeg premijera Davida Camerona za “veliki propust” jer se prije prošlomjesečnog referenduma nije pripremila za slučaj da će se birači izjasniti za napuštanje Evropske unije.

“Stavovi prijašnje vlade da ne izda upute ključnim ministarstvima, uključujući ministarstvo vanjskih poslova, da naprave plan za slučaj da se glasači izjasne za napuštanje EU-a veliki je propust”, piše u izvještaju Odbora za vanjske poslove.

Također se navodi da se zbog nepostojanja plana “povećala nesigurnost nakon referenduma, kako unutar Ujedinjenog Kraljevstva, tako i među ključnim međunarodnim partnerima”, te da je “znatno otežan” rad novoj premijerki Theresi May.

Sačuvati rejting u svijetu

Zastupnik Crispin Blunt, koji predsjeda Odborom, rekao je da nova Vlada “mora dati jasne signale” britanskim saveznicima širom svijeta” da je Velika Britanija odlučna utvrditi svoje mjesto u svijetu poslije Brexita.

“Ovdje se ne radi samo o trgovini u EU ili s ostatkom svijeta – iako to predstavlja značajan izazov”, rekao je Blunt. “Ovdje je riječ i o britanskom ugledu.”

Cameron je dao ostavku nakon što njegova kampanja nije uspjela u tome da većinu Britanaca uvjeri da glasaju protiv Brexita te da njihova zemlja ostane u EU. 

Izvor: Agencije