Cameron za radikalne mjere protiv imigracije

Britanski premijer David Cameron predložio je u petak radikalne mere za smanjenje imigracije iz Europske unije, ističući da sloboda kretanja u Europi nije “neograničeno pravo”.

Kako prenosi Tanjug BBC, među mjerama koje je naveo je prijedlog da radni imigranti tek nakon četiri godine rada mogu pretendirati na različite vrste socijalnih olakšica kao što su one porezne, dječji doplatci ili jeftini socijalni stanovi.

Stranci koji su već u Velikoj Britaniji, a nisu našli posao u roku od pola godine, bili bi deportirani.

“Ukoliko tražitelj posla iz EU-a nije našao zaposlenje u roku od šest mjeseci, od njega će se tražiti da ode”, rekao je Cameron, dodajući da sloboda kretanja unutar Europe nije “neograničeno pravo”, prenosi AP.

Dario Čepo o Cameronovim zahtjevima za migrante

Osim toga, imigranti bi morali imati službenu ponudu za posao prije nego što uđu u zemlju, bila bi ograničena prava dovođenja članova obitelji u Veliku Britaniju, ne bi se isplaćivali dodaci za djecu imigranata ako ona žive u drugoj zemlji.

Ponosan na ‘multirasni’ karakter Britanije, ali…

Također, bila bi ubrzana deportacija osuđenih kriminalaca i na duže zabranjen ponovni ulazak prosjacima i prevarantima protjeranim iz Velike Britanije, a bio bi onemogućen rad državljanima novoprimljenih zemalja Unije dok se njihove ekonomije ne približe privredama drugih članica.

Cameron je rekao da je Velika Britanija mnogo duguje useljenicima, da je ponosan na “multirasni” karakter suvremene Britanije, ali da imigracija treba biti stavljena pod pravednu kontrolu.

AP podsjeća da je pitanje imigranata postalo izuzetno zaoštreno i da je desničarska Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) osvojila podršku pozivima da se migracija obuzda i napusti EU, koja omogućava građanima svojih 28 članica da žive i rade diljem tog saveza.

Cameron je ranije najavio da će u slučaju pobjede na izborima u svibnju iduće godine, održati referendum o daljnjem ostanku Velike Britanije u EU 2017. godine.

“Ukoliko ne bude sluha za naše zabrinutosti i ne uspijemo poboljšati naše odnose s EU-om, tada, naravno, ništa ne isljučujem. Međutim, uvjeren sam da uz dobru volju i razumijevanje možemo postići uspjeh”, rekao je on.

Cameron je kao primjer naveo da radni imigranti sa dvoje djece trenutačno dobivaju 700 funti mjesečno pomoći od države, što je dva puta više nego u Njemačkoj i tri puta više nego u Francuskoj.

“Nije ni čudo da toliko ljudi želi doći u Veliku Britaniju”, kazao je on.

Rekordne brojke useljenja

Ankete pokazuju da će pitanje doseljenika iz EU-a biti među najvažnijima u predizbornoj kampanji za britanske parlamentarne izbore, koji će biti održani za šest mjeseci.

Iako Velika Britanija ima najbrže rastuću ekonomiju unutar EU-a, broj imigranata iz zemalja Unije sve je veći problem za britanske vlasti.

Ove godine, samo do lipnja, 228.000 građana iz EU-a doselilo je u Veliku Britaniju, što je rekordna brojka, prenosi Hina.

Zbog toga je Velika Britanija ove godine već uvela ograničenja za imigrante iz EU-a u vezi s naknadama za nezaposlenost i dječije doplatke.

Prema pravilima o slobodi kretanja, građani zemalja EU-a mogu se zaposliti u bilo kojoj zemlji Unije. Njemačka kancelarka Angela Merkel već je upozorila Britansku vladu da ne pokušava narušiti pravo slobode kretanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije