Cameron smanjuje beneficije migrantima iz EU

David Cameron želi uvesti obavezu da migranti iz zemalja EU-a moraju čekati tri mjeseca prije nego što dobiju beneficije za nezaposlene (EPA)

Britanski premijer David Cameron obećao je da će otežati migrantima iz zemalja Evropske unije pristup britanskom sistemu socijalne zaštite i ograničiti slobodu kretanja ljudi iz siromašnijih članica evropskog bloka.

Njegov plan je reakcija na zabrinutost javnosti povodom očekivanog priliva Rumuna i Bugara kada sljedeće godine isteknu ograničenja za građane ovih članica EU-a, prenosi Srna.

Evropska komisija smatra da je ovakva intervencija “pretjerana”, ali Cameron je izložen pritisku da preduzme akciju, pošto ankete pokazuju da mu rejting opada uoči izbora za Evropski parlament sljedeće godine i britanskih izbora 2015. godine.

‘Drugačija EU’

“Današnja Evropska unija je bitno drugačija od Evropske unije kakva je bila prije 30 godina. Potrebno je da se suočimo s činjenicom da je sloboda kretanja postala okidač za kretanje velike populacije usljed neusklađenosti u primanjima”, napisao je britanski premijer u Financial Timesu.

On je dodao da države zbog toga gube talentirane ljude koji su im potrebni, dok raste pritisak na druge zajednice.

Cameron je napisao da planira promijeniti britanski zakon i uvesti obavezu da migranti iz zemalja EU-a moraju čekati tri mjeseca prije nego što mogu dobiti beneficije za nezaposlene.

Migranti ne bi imali pravo na beneficije za stanovanje i izgubili bi pravo na beneficije za nezaposlene poslije šest mjeseci ako ne bi mogli dokazati da imaju realne šanse da dobiju posao.

Izvor: Agencije