Cameron šalje vojne instruktore u Ukrajinu

Cameron je ponovno isključio opciju slanja oružja u Ukrajinu (EPA)

Britanski premijer David Cameron izjavio je da će poslati vojne instruktore u Ukrajinu da savjetuju i obučavaju ukrajinske trupe i još jednom isključio slanje oružja.

“Već smo saopštili da ćemo poslati neborbenu opremu. Sljedećeg mjeseca rasporedit ćemo u Ukrajini vojne stručnjake koji će savjetovati o strategiji, logistici i medicinskoj pomoći“, izjavio je Cameron pred vojnom komisijom.

On je dodao da će Velika Britanija razvijati s Ukrajinom program obuke za pješadiju kako bi pojačali izdržljivost njenih trupa. Dodao je da će se to događati daleko od zona sukoba.

Rješenje sukoba

Prema saopštenju britanskog Ministarstva odbrane, 75 vojnih instruktora otići će u Ukrajinu radi ove operacije, koja će trajati do šest mjeseci.

“Nećemo slati oružje jer ne mislimo da postoji vojno rješenje sukoba. Treba naći diplomatsko rješenje“ zaključio je Cameron.

Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici trebali bi biti izvedeni pred lice međunarodne pravde “zbog aneksije Krima”, izjavio je u utorak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Ističući da se Ukrajina nikad neće odreći svog suvereniteta nad Krimom te da će u budućnosti povratiti ovaj crnomorski poluotok, Porošenko je istakao kako su prava ljudi u tom “anektiranom” regionu pogažena pod rukovodstvom Kremlja, prenijeli su mediji.

Prava stanovnika

“Neću danas da kažem da će to ići brzo i lako”, ipak je priznao Porošenko, ali je istakao kako će biti izgrađen novi Krim na kojem će prava i interesi svih stanovnika bez obzira na njihovu etničku, jezičku i vjersku pripadnost biti garantirana.

Porošenko je rekao kako će doći vrijeme kada će svi koji su učinili ili će tek učiniti zločine protiv ukrajinske države i ljudskih prava na Krimu biti suočeni sa međunarodnim sudskim procesima ili procesima u samoj Ukrajini.

Izvor: Agencije