Cameron protiv odštete za robovlasništvo

Šef britanske Vlade je naglasio da ne smatra kako su odštete odgovor i da se treba okrenuti budućnost i borbi protiv modernog robovlasništva (AP)

Britanski premijer David Cameron odbio je pozive za pokretanje razgovora sa karipskim državama o isplatama odštete za robovlasništvo, navodeći da je vrijeme „da se gleda u budućnost“.

„Po pitanju robovlasništva, robovlasništvo je gnusno i, ako se prisjetimo prošlosti, onda treba da se i sjetimo izvanrednog posla koji je Velika Britanija uradila da bi se robovlasništvo uklonilo sa lica naše planete“, rekao je Cameron tokom posjete Jamajki i nakon razgovora sa premijerkom Portijom Simpson-Miller.

Šef britanske Vlade je naglasio da ne smatra kako su odštete odgovor i da se treba okrenuti budućnost i borbi protiv modernog robovlasništva i trgovinom ljudima širom planete.

Premijerka Jamajke je istakla kako je postavila pitanje odštete Cameronu, sugerirajući pritom da je njena država učesnik procesa pod okriljem Karipske zajednice za pokretanje dijaloga sa Velikom Britanijom po ovom pitanju.

Naslijeđeni nered

Pred Cameronovu dvodnevnu posjetu Jamajki, šef Karipske komisije za odštetu Hilary Beckles je od britanskog premijera zatražio pomoć u skidanju tereta naslijeđenog nereda od robovlasništva i kolonijalizma.

„Samo tražimo da priznate odgovornost za vaš udio u toj situaciji i da date doprinos zajedničkom programu rehabilitacije i obnove“, naveo je Beckles u otvorenom pismu Cameronu objavljenom u medijima Jamajke.

Velika Britanija je od kraja 17. stoljeća do početka 19. stoljeća preko Atlantika prebacila približno 3,1 miliona Afrikanaca, a trgovci iz Španije, Holandije, Portugala, Francuske, Švedske, Danske i Norveške, također su prodavali robove.

Mnogi od robova prodati su na Karibe gdje su bez nadoknade radili na plantažama šećerne trske, duhana i drugim unosnim usjevima.

Izvor: Agencije