Cameron: Britanija ne okreće leđa EU

Drugi dan Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu najavljivan je kao poligon za okršaj britanskog premijera Davida Camerona sa političkom elitom Evropske unije, zbog njegove najave da svojim sunarodjacima do 2017. želi pružiti mogućnost da glasaju na referendumu o ostanku ili izlasku iz EU-a.

Kako je iz Davosa javio reporter Al Jazeere Marko Pavlović, Cameronova retorika po dolasku na Forum u četvrtak je bila svedena. Cameron je izjavio da je daleko od toga da okreće leđa EU-u, već da samo želi promijeniti svoj odnos prema Evropi, na opće dobro.

“Dajemo najveće svote novca Evropskoj uniji, ali ne doprinosimo samo novcem. Britanci su velikim dijelom doprinijeli i dvjema najvažnijim stvarima u Evropi – jedinstvenom zajedničkom tržištu, najvećem tržištu na svijetu, koje nažalost još nije potpuno zaživjelo po pitanju digitalizacije, usluga i energetike”, kazao je on.

“Ali, jedinstveno tržište je britanska ideja i dobro je za Britaniju, dobro za Evropu i dobro za svijet.

Važnost konkurentnosti

Druga stvar koju smo podržavali jeste proširenje EU-a, uvođenje novih zemalja, bivših komunističkih zemalja s istoka i zemalja s juga, tako da uveliko doprinosimo u smislu pameti, ideja i novca”, kazao je on.


Davos: Reakcije na britansko preispitivanje EU

Što se britanskog premijera tiče, sve je i dalje na stolu, dok su njegove evropske kolege mogućnost britanskog referenduma dočekale “na nož”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje oprezno inistira na kompromisu.

Naredni opći izbori u Velikoj Britaniji su tek 2015, a Merkel izbori očekuju na jesen.

Pod pretpostavkom da Cameronovi Torijevci odnesu pobjedu na narednim izborima, prema priznanju samog premijera, o referendumu nema ni govora prije kraja 2017.

Merkel je istakla važnost konkurentnosti.

“Natjecanje se mjeri u odnosu na najbolje među nama i na najbolje na globalnom tržištu. To nam omogućava ulaz na globalno tržište, jer zemlje članice eurozone i Evropske unije mogu rasti samo onda kad mogu proizvoditi dobra koja se prodaju na međunarodnim tržištima. Zato je međunarodno, globalno tržišno natjecanje tako važno”, kazala je ona.

Merkel je kazala da kad je formiran euro, ideja je bila da sve zemlje EU-a budu članice eura, što je, kako javlja naš reporter, bila direktna referenca Cameronu.

Merkel je većinu govora posvetila ključnom problemu Evropske unije – nezaposlenosti mladih.

Spomenula je podatak da je u Španiji 60 posto mladih bez posla, a završila govor pozivom investitorima koji imaju ideje o zapošljavanju mladih da istupe.

Također je pozvala investitore da posebnu pažnju posvete istočnoj Evropi, rekavši da vrijeme te regije tek dolazi.


Reforme i porez teme drugog dana Davosa

Pavlović javlja da predstavnici krupnog kapitala u Davosu, na pitanje “Brexita” – kako već sad popularno zovu britansku najavu mogućeg izlaska, imaju samo jedan komentar – “dnevnu politiku prepuštamo vama – nas samo zanima za šta ćete se odlučiti i koliko će vam za to trebati vremena”.

‘Konkretni odgovori’

Carlos Ghosh, izvršni direktor Renault-Nissana, smatra “da je bolje kada se na postavljena krupna pitanja da konkretan odgovor”.

“Tada mi možemo investirati i poslovati, znajući je li Britanija u EU-u ili van nje. U situacijama kada nemate tačan odgovor, stvori se sumnja i nesigurnost. Zato pozdravljam bilo kakav odgovor koji bi razjasnio situaciju u kojoj poslujemo i u kojoj investiramo”, rekao je on.

Iako Evropljani čine svega 10 posto svjetske populacije, gotovo 40 posto učesnika Foruma dolaze sa starog kontinenta, što doprinosi jakom evropskom osjećaju egocentričnosti, javio je naš novinar.

“Ali, iako većina ljudi ovde želi da veruje da je Evropa i dalje centar dešavanja, ima i mnogo onih koji su to spremni da demantuju.”

Izvor: Al Jazeera