Cambridge Analytica koristila podatke 87 miliona korisnika Facebooka

Društvena mreža Facebook povisila je na približno 87 miliona broj korisnika čije je podatke bez njihovog znanja koristila kompanija Cambridge Analytica, što je više od ranije procjene o više od 50 miliona.

“Ukupno mislimo da su podaci sa društvene mreže Facebook otprilike 87 miliona korisnika, većinom u Sjedinjenim Američkim Državama, mogli biti dijeljeni s Cambridge Analitykom”, napisala je grupa koja je do sada spominjala 50-ak miliona korisnika.

Posljednje dvije sedmice mreža s više od dvije milijarde korisnika u centru je skandala.

Britanska kompanija Cambridge Analytica je 2014. godine, posredstvom psihološkog upitnika, na koji je odgovorilo 270.000 osobam pribavila podatke o 87 miliona njihovih prijatelja.

To je omogućilo britanskoj kompaniji da stvori dragocijenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Lični podaci korisnika

U to doba kompanija je posredstvom aplikacija jedne osobe imala pristup podacima njenih prijatelja, što objašnjava veliki broj uključenih ljudi.

Ta opcija ukinuta je 2014. godine, a direktor Facebboka Mark Zuckerberg priznao je da ta društvena mreža mora bolje kontrolirati upotrebu podataka trećih strana.

Nakon tih otkrića, o kojima se vode istrage i žalbe s obje strane Atlantika, grupa je na udaru kritika i neprestano najavljuje veću transparentnost.

Zuckerberg će 11. aprila svjedočiti pred američkim Kongresom o tom skandalu i svom zakašnjelom odgovoru na ruske političke manipulacije.

Lični podaci u centru su ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških grupa, poput Twittera i Googlea, jer omogućavaju bolje usmjeravanje reklamnih sadržaja, trgovačkih ili političkih.

Izvor: Al Jazeera i agencije