Callamard: Nema pravde za Jamala Khashoggija

'Međunarodna zajednica nije ispunila dužnost da osigura da ne bude imuniteta za ubistvo Jamala Khashoggija', rekla je Agnes Callamard (EPA)

Svijet nije učinio dovoljno da pravda bude zadovoljena nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavila je u utorak specijalna istražiteljica Ujedinjenih naroda.

Agnes Callamard, istražiteljica vansudskih ubistava UN-a, pozvala je na veću akciju Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u vezi s Khashoggijevim ubistvom, koje su u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. izvršili saudijski operativci.

“Mislim da je bitno priznati da međunarodna zajednica dosad nije ispunila svoju dužnost da osigura da ne bude imuniteta za ubistvo Jamala Khashoggija”, rekla je Callamard novinarima u Briselu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Odgovornost princa Bin Salmana

Zatražila je međunarodnu krivičnu istragu umjesto suđenja u Saudijskoj Arabiji, ali je Rijad odbacio njen zahtjev.

Hatice Cengiz, koja se trebala udati za Khashoggija, pratila je Callamard tokom posjete Briselu, za koju tvrdi da ima za cilj podsjetiti ljude da one još tragaju za pravdom.

Khashoggi je bio američki državljanin i kritičar saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Jedanaest ljudi izvedeno je na suđenje zbog njegovog ubistva, u tajnom postupku.

U svom izvještaju Callamard je pozvala da princ Bin Salman i ostali visoki saudijski zvaničnici budu istraženi.

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je zgražanje širom svijeta, kompromitirajući poziciju saudijskog princa.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i neke zapadne vlade saopćile su da vjeruju da je Bin Salman naredio ubistvo, ali saudijski zvaničnici tvrde da on nije imao nikakvu ulogu u tome.

Za kredibilnu i transparentnu istragu

Na prvu godišnjicu Khashoggijevog ubistva EU je pozvao na “utvrđivanje potpune odgovornosti svih koji su umiješani u ubistvo” i dodala da mora biti pokrenuta “kredibilna i transparentna” istraga.

SAD je pozvao Saudijsku Arabiju da ostvari opipljiv napredak u istrazi odgovornih za ubistvo.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo još nije pronađeno.

Izvor: Agencije