Oglasi

Čačić kriv za nesreću u Mađarskoj

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade uvjetno kažnjen sa 22 mjeseca zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske, nepravomoćno je osuđen na 22 mjeseca uslovne kazne, sa rokom kušnje od tri godine, za saobraćajnu nesreću koju je izazvao 2010. godine u mađarskom Kapošvaru, u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, javio je novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Sutkinja je rekla da će Čačić morati platiti milion i 980 hiljada forinti sudskih troškova, dok će pola miliona troškova platiti država.

"Poštovani Sude, prije svega, želim naglasiti kako u potpunosti podržavam obranu koju je iznio moj odvjetnik. Još jednom želim izraziti duboko žaljenje i osjećaj osobne odgovornosti za nesreću koja se dogodila. Posve sam svjestan pretrpljene boli obitelji. Ako je išta karakteriziralo moj iskaz tijekom ovog suđenja, to je konzistentnost. Od prvog sam trenutka govorio o gustom oblaku magle nakon nekoliko sporadičnih oblačaka. Vrlo jasno sam na početku rekao koja je bila moja brzina. Jedan vještak je to potvrdio, drugi je to naknadno dopustio kao mogućnost.

Što se tiče konstrukcije o iskazu o zračnom jastuku, rekao sam da su se otvorili na `bljak`, na jedan način koji nije potpun, nije ekspanzija. Što se tiče svjetla, još u prvom iskazu sam kazao da nisam vidio nikakva svjetla, da se ne sjećam nikakvih svjetala, pri čemu ne tvrdim da su ona bila isključena ili ne, jesu li bila pokvarena ili je to posljedica konstrukcije Škode pa blato prekrije svjetla, u to zaista ne ulazim, niti tvrdim da gospođa Liptak laže. Što se tiče pojaseva, mislim da je tu sve jasno. Ovdje se otvorila jedna tema za koju mi je žao da se uopće otvorila.

Želim naglasiti da duboko poštujem ovaj sud, da ni u jednom trenutku nisam želio politizirati ovaj postupak. Jasno sam rekao da ću poštivati svaku odluku Suda. To još jednom ponavljam. Na bilo kakve druge konotacije nisam mogao utjecati i smatram ih štetnim. Još jednom zahvaljujem na korektnom suđenju”, rekao je Čačić na suđenju.

Najavljene žalbe

Čačić je na autocesti Nagykanisza – Budimpešta u januaru 2010. vozeći Chrysler udario u Škodu Fabiju koji je vozila Katlin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njena 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo iz Kaposzvara je donio više detalja sa izricanja presude Čačiću.

„Sutkinja je kratko obrazložila presudu ako se uzme u obzir da je izlaganje obrane i tužiteljstva trajalo četiri sata. Ona je gotovo u potpunosti prihvatila obrambenu argumentaciju“, kazao je Čorkalo.

On je kazao kako je nekoliko faktora utjecalo na ishod.

Žarko Puhovski o presudi Čačiću

„Nije se moglo 100 posto utvrditi kakve su bile vremenske prilike, a posebno pitanje vidljivosti na cesti. Nije se mogla sa sigurnosti utvrditi ni brzina pri sudaru. Jedan tim vještaka je utvrdio kako je Čačić vozio 165, a drugi da je vozio u granicama, odnosno 125 kilometara na sat. Prihvaćeno je mišljenje ovih drugih.“

„Nije utvrđeno da li je vozačica imala upaljena svjetla, ona tvrdi da jeste, a Čačić je kazao da ih nije vidjelo. Također je utvrđeno da je barem jedna osoba od poginulih imala vezan pojas, preživjela bi nesreću“.

Čorkalo je dodao kako je sutkinja najviše kritika kazala za zapisnik policije.

„Rekla je da su oni gotovo nesposobni, da je zapisnik bio pun i gramatičkih grešaka i nije se mogla iz njega izvuči nijedna činjenica, a na osnovu njega je napravljeno prvobitno vještačenje“, istakao je novinar Al Jazeere.

Također, Čorkalo je kazao kako su obje strane najavile žalbu, tužiteljstvo je nezadovoljno kaznom, advokat Čačića smatra da je njegov klijent nevih, pa će ovaj proces dobiti „nastavak na višoj instanci“.

Premijerske reakcije

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je u Briselu, gdje je boravio kao posmatrač samita EU, rekao je kako će čekati pravomoćnu presudu.

"Na Čačića se, zbog političkih razloga, nepravedno vrši svojevrsna hajka. Možda je on nekim svojim grubim ponašanjem to isprovocirao zato što je takav, ali ono što mu se radi nije ljudski", rekao je.

Milanovićev mađarski kolega Viktor Orban također je prokomentirao presudu.

"Poštujemo Hrvatsku, izuzetno cijenim vašeg premijera i ne želim izazivati konflikte. No, kao pravnik želim reći da se ne mogu usporediti slučaj u kojem je dvoje ljudi izgubilo živote sa sumnjama da li je u nekom poduzeću bilo dobro ili loše postupano", istakao je šef mađarske vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije