Čačak: Marš gnjeva i dostojanstva prosvjetara

Dan nakon demonstracija prosvjetnih radnika u Beogradu, njihove kolege iz Čačka održale su protestnu šetnju u tom gradu. Poručili su kako je to marš gnjeva i dostojanstva.

Iako je, zbog nastavka štrajka dva od četiri reprezentativna sindikata, Ministarstvo prosvjete naložilo školama da se štrajkačima smanje plaće, direktori škola u Čačku su u znak solidarnosti to odbili, pa im plaće nisu isplaćene. 

Umjesto u učionicama, prosvjetni radnici iz Čačka ponovo su na ulici. Ne bi li, kako kažu, sačuvali dostojanstvo profesije. U kojoj su, neki, decenijama unazad.

Podrška mladima

“Ja sam žena pred penzijom, i došla sam da podržim mlađe”, istakla je profesorica hemije Verica Paunović.

Koji su, kao i svi prosvjetni radnici u Čačku, ostali bez plata.

“Nema plate i ljudi su upravo zbog toga krenuli u ovaj protest i neće prestati dok ne dobiju plate, a razlog jeste sto direktori škola nisu želeli da ispoštuju dopis ministra prosvete da smanje plate kolegama koji su u štrajku”,kazao je Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije.

No, među čacanskim prosvjetarima ima puno onih koji pamte i lošija vremena.

“Bilo je i gorih trenutaka, ja se sećam kad je bila inflacija, kad smo primali samo sedmicno platu pa stignete do prodavnice, možete da kupite jedan sapun za pranje ruku, sa tim delom plate”, kazala je Verica Paunović.

Ipak danas,  kažu učesnici protestne šetnje, mora se ukazati na ono sto je važnije od novca.

Opstanak u Srbiji

“Postoje neke stvari koje nisu predviđene ni školskim planom ni programom, nešto sto mi ne učimo na fakultetu, nešto sto se tiće vaspitanjem u kući, u školi, a to je, kako da čovek zadrži svoje dostojanstvo, kako da bude svestan svojih vredosti i kako da na kraju krajeva kao takav opstane u Srbiji”, zaključila je profesorica srpskog jezika Nataša Paunović.

Protest dva od četiri sindikata prosvjete, ušao je već u peti mjesec. Procjenjuje se da su učenici škola u štrajku do sada izgubili preko 120 časova.

“Koliko će dugo učionice čačanskih škola biti prazne, to još uvek niko ne zna. A do kraja školske godine, ostalo je manje od tri meseca”, izvijestila je reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Izvor: Al Jazeera