Bužim, domovina Josipa bana Jelačića

Historijski podaci ukazuju da korijeni Josipa bana Jelačića potječu iz Bužima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Bužim u srcu Krajine, na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na razmeđu s Republikom Hrvatskom, najmlađa je bosanskohercegovačka općina utemeljena 1995. godine, a prije rata bila je dijelom teritorije općine Bosanska Krupa. Bužim je u prošlom stoljeću tri puta stjecao status općine izgubivši ga posljednji put 1959. godine. Po posljednjem popisu bužimska općina ima 19.340 stanovnika a prosječna starost njenih građana su trideset i dvije godine. Općina je to i s najvećim brojem blizanaca u BiH, ali i nadaleko poznata po svom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu koje još uvijek nije dovoljno iskorišteno.

Dobrosusjedski odnosi i bogata historija

Prema riječima Zikrije Durakovića, načelnika Općine Bužim, građani ove općine uvijek su razvijali dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, oslonjeni jedni na druge, pa to čine i danas.

“Najsvježiji primjer tome jeste da smo u realizaciji projekta Europske unije oko zaštite kestenove šume ovdje u pograničnom pojasu skupa s gradovima Karlovac i Vojnić a pored Bužima u taj projekt je uključena i Općina Velika Kladuša. Imamo iznimnu suradnju s Općinom Dvor na Uni glede obilježavanja naših značajnih datuma jer je general Izet Nanić, sa svojim suborcima poginuo 5. kolovoza 1995. oslobađajući Republiku Hrvatsku, na njezinu teritoriju, idući u susret Hrvatskoj vojsci, na lokaciji Ćorkovača, na samoj granici s nama susjednom državom”, s ponosnom ističe načelnik Duraković.

Bužimljani ponosni na svoju historiju, kaže načelnik Duraković

Historijski podaci ukazuju da korijeni Josipa bana Jelačića potječu iz Bužima, jer su njegovi preci i članovi obitelji nekad davno živjeli na ovim prostorima, što Bužimljane čini iznimno ponosnim.

“Bužim je sredina u kojoj stoljećima žive nadasve iskreni, pošteni i časni ljudi, i to nastojimo cijeniti i čuvati. Ovo je sredina koja je zadnja pala pod tursku vlast i na svoju historiju smo ponosni”, ističe načelnik Duraković

Ban Jelačić od Bužima

Sead Emrić, historičar i referent za kulturu u Općinskoj upravi Bužima, potvrdivši činjenicu kako je Josip ban Jelačić porijeklom s ovih prostora, kaže kako je kao Bužimljanin, ponosan kad u Zagrebačkoj katedrali, lijevo pokraj oltara, promatra poprsje Josipa bana Jelačića na kojem piše „ban Josip Jelačić od Bužima“.

“Pri tome se misli na naš grad u BiH. Grad je zbog turske opasnosti u vrijeme renesanse ponovno sazidan. Zidan je po renesansnim arhitektonskim principima. Jedan je to od najvećih starih gradova ovdje u Krajini, u Bosni i Hercegovini, i možda, jedina renesansna građevina u BIH koja je sad nacionalni spomenik. U vrijeme renesanse, u 15. stoljeću, zidao ga je plemeniti Juraj Mikuličić. Na završetku njegova zidanja ostao je jedan lijepi trag, golema kamena ploča pisana staroslavenskom glagoljicom, koja govori o zidanju staroga grada Bužima”, priča Emrić.

U 16. stoljeću poznate hrvatske obitelji morale su napustiti bužimski stari grad zbog turske okupacije. Tada se u gradskoj tvrđi zatekla i obitelj Jelačič. Jelačići kao velikaška obitelj napuštaju naš Bužim i odlaze u Turopolje pokraj Zagreba u kojem formiraju selo Buzin, današnja lokacija između Zračne luke Franje Tuđmana i grada Zagreba.

Bužim je u 15. stoljeću, zidao plemeniti Juraj Mikuličić, kaže historičar Emrić

Jedinstvo i zajedništvo

“Ondje postoje velikaške grobnice i ta obitelj je u to vrijeme živjela normalno u 16. stoljeću. Prostor Bužima pripojen je Bosanskom Sandžaku i turskoj državnoj upravi a obitelj Jelačić se u 17. i 18. stoljeću odselila u Hrvatsku. Ondje se u 19. stoljeću javlja Hrvatski nacionalni pokret  na čijem čelu se našao Josip Jelačić koji je službovao i u Glini i brojnim hrvatskim gradovima. U vrijeme kad je dobio priznanje za afirmaciju Hrvatskog nacionalnog pokreta, ban Jelačić se volio zvati Josip ban Jelačić od Bužima iz razloga što je cijenio korijene svoje obitelji. Toliko je to daleko istraživao da je znao da su njegovi preci kao plemići nekad živjeli u gradu Bužimu, današnjoj Bosni i Hercegovini”, pojasnio nam je bužimski historičar Sead Emrić. 

Bijeli konj veleljepnog zdanja kipa Bana Jelačića na zagrebačkom Trgu, spomenik je velikom junaku čiji korijeni sežu do Bužima, koji se time ponosi i čuva sjećanje na jednu davnu prošlost i kulturu čiji značaj naša zemlja još uvijek nije dovoljno valorizirala.

Tako Ban Jelačić za Bužimljane danas simobolizira jedinstvo i zajedništvo pod vodstvom jednog nadasve inteligentnog i hrabrog čovjeka, koji u historiji srednjovjekovne Bosne i Hrvatske, sažima simbol lidera kojeg narod osjeća kao simbola borbe za slobodu na ovim prostorima.

Izvor: Al Jazeera