Business Insider: ISIL-ove mladenke traže da se vrate kući

Mnoge žene sa Zapada su pobjegle u Siriju u nadi da će postati takozvane 'ISIL-ove mladenke' (Getty Images)

Žene iz Amerike, Kanade, Velike Britanije i Francuske, koje su pobjegle iz svojih država i pridružile se grupi Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji, sada traže oprost i dozvolu da se vrate kući, navodi se u opširnijem izvještaju američkog portala Business Insider.    

Mnoge žene sa Zapada su pobjegle u Siriju u nadi da će postati takozvane “ISIL-ove mladenke”, žene udane za borce ove skupine čiji je cilj podići nove generacije djece koje će podržavati ISIL.

Kelly McLaughlin, autorica teksta objavljenog na portalu Business Insider, navodi da ove žene sada traže da se vrate u svoje države, rekavši kako žele živjeti u sigurnijem okruženju.   

Amerikanke, Kanađanke i Britanke

Dvije žene, jedna iz Alabame u Americi, a druga iz provincije Alberta u Kanadi, zatražile su da se vrate svojim kućama nakon što je mlada Britanka Shamima Begum zatražila da joj se dozvoli povratak u London, prije nego što se porodila  prošle sedmice.   

Devetnaestogodišnja Begum pobjegla je iz ISIL-a prije nekoliko sedmica. London je napustila prije četiri godine zajedno sa svoje tri školske drugarice.

Hoda Muthana, iz Alabame, kaže kako će učiniti isto što i Begum u nadi da će joj biti dopušten povratak.

U nedjelju je Kanađanka, koja se predstavlja kao Amy, u razgovoru za televizijsku mrežu CTV, govorila o tome kako je napustila Kanadu sa suprugom i pridružila se ISIL-u, kao i o snažnoj želji da se vrati kući u kanadsku provinciju Albertu.       

Hoda Muthana je napustila je svoj dom u Americi kako bi se pridružila ISIL-u u Siriji u novembru 2014. godine, kada je imala 19 godina. Prema izvještaju BuzzFeeda iz 2015. godine, ona je bila izložena radikalizaciji preko interneta, putem kojeg je imala pristup “konzervativnim” islamskim predavanjima.   

Muthana je preko svog, u to vrijeme, popularnog naloga na Twitteru pozivala na nasilje i ohrabrivala druge Amerikance da se pridruže ISIL-u. U jednoj objavi je napisala: “Prolijte njihovu krv, ili unajmite veliki kamion i pregazite ih. Veterane, patriote, na njihov dan…ubijte ih”.

Udavala se tri puta

Muthana se prvo udala za ISIL-ovog borca iz Australije, poznatog po imenu Suhan Rahman, koji je ubijen u martu 2015. Zatim se udala za ISIL-ovca iz Tunisa i rodila njegovo dijete prije nego što je poginuo u Mosulu u Iraku. Godine 2018. ponovo se udaje za ISIL-ovog borca koji ima sirijsko državljanstvo.

Muthanu su zarobili kurdski borci u januaru 2019. godine i trenutno živi u izbjegličkom kampu Al-Hawl.      

Za Guardian je izjavila kako se želi vratiti u Ameriku, rekavši kako je bila izložena “ispiranju mozga” i da se sada kaje zbog svojih postupaka. 

Tridesetčetverogodišnja Amy pobjegla je iz Kanade sa svojim suprugom koji je podržavao ISIL. On je ubijen čim je došao u Siriju.

I ona je izjavila kako se želi vratiti u Kanadu, ističući da je na islam prešla nakon što se udala za muslimana u Kanadi. Preselili su se u Siriju sa svoja dva sina kada je njen suprug počeo da “više uči o vjeri islamu”.

Nakon pogibije muža, Amy se udala za ISIL-ovog borca iz Bosne, koji je također ubijen nakon tri mjeseca braka.    

Budućnost djece

Amy iz Kanade je trudna i živi u izbjegličkom kampu Al-Hawl u Siriji. Izjavila je kako se želi vratiti u svoju zemlju gdje bi njena djeca mogla dobiti “odgovarajuće obrazovanje”. Amy je izjavila za CTV kako misli da bi trebala dobiti dozvolu za povratak kući jer nije počinila nikakav zločin i nije ubila nikoga za vrijeme svog boravka u ISIL-u. 

Dvije Francuskinje u tridesetim godinama života, koje nisu željele otkriti svoje identitete, također se pokušavaju vratiti u Francusku. Njih dvije su zarobile snage koje Amerika podržava u Siriji i sada žive u izbjegličkom kampu Al-Hawl, no Francuska oklijeva da odgovori na njihove zahtjeve.        

Jedna od njih je izjavila kako se nije slagala sa ISIL-ovim ideologijama, ali da nije mogla ništa reći. Druga je platila krijumčaru 50 dolara kako bi sa dvojicom sinova mogla pobjeći iz ISIL-ovog uporišta. Rekla je da se žene tamo suočavaju s prijetnjama ubistvom i silovanjem u slučaju da pomisle na izdaju. I pored svega toga, ove dvije žene naglašavaju kako su živjele mirnim životom pod kontrolom ISIL-a i da su njihovi muževi radili civilne poslove.

Mlađa je rekla da, ako se vrati u Francusku, želi da joj se dozvoli da slobodno prakticira islam i da ostane sa svojom djecom.

Druga je rekla da će im vlasti, kada se vrate u Francusku, oteti djecu i staviti ih u domove ili udomiteljske porodice, kao i da će ih odvojite jedne od drugih i odgajati ih u skladu s vrijednostima koje se kose s vjerskim učenjima koja im one žele prenijeti.

Ove dvije žene ističu kako se nadaju da će im se suditi pravedno u slučaju da budu izvedene pred sud.       

Strašno kajanje

Kimberly Polman, 46-godišnjakinja i majka troje djece sa dvojnim državljanstvom, američkim i kanadskim, izjavila je za New York Times da se strašno kaje što se pridružila ISIL-u u Siriji. Kaže da je islam primila nakon što se odrekla menonitske vjere koju je slijedila još od svog djetinjstva. Provodila je dosta vremena na društvenim mrežama kako bi pratila dešavanja iz Sirije.

U 2015. godini počela se dopisivati sa muškarcem iz Sirije koji joj je rekao da bi njene bolničarske vještine bile korisne u rastućem halifatu.

Tog ljeta je rekla sestri da odlazi na put u Austriju. Njena porodica je kasnije saznala da se zapravo pridružila ISIL-u.

Polman se poslije udala za Sirijca sa kojim se dopisivala preko interneta. Iskoristila je svoj američki pasoš za let od Vancouvera za Istanbul, odakle je prokrijumčarena za Siriju. Polman je izjavila za The Times kako je nikada nisu interesirali zločini koje je ISIL činio, i da nije mogla znati šta je od toga zapravo tačno.   

Godinu dana nakon dolaska u ISIL, Polman je pokušala pobjeći, ali bezuspješno. Primijetili su je ISIL-ovi agenti i odveli je u zatvor u Al-Rakki.

Tvrdi da su je tamo stalno ispitivali i da je preživjela grupno silovanje ISIL-ovih boraca. Kada je izašla iz zatvora, Polman je upoznala Hodu Muthanau i dogovorile su se da pobjegnu, u čemu su uspjele prošlog mjeseca. Sada živi u izbjegličkom kampu Al-Hawl.

Izvor: Agencije