Oglasi

Bushati: Albanija podržava dijalog Srbije i Kosova

Proces između dvije zemlje treba normalizirati odnose i donijeti uzajamno priznanje, kaže šef albanske diplomatije.
Dimir Bushati kaže da će Albanija podržati dobro postavljenu platformu za dijalogEPA

Albanija bezrezervno podržava "dobro uspostavljen" dijalog Srbije i Kosova, izjavio je albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati, prenosi Tanjug.

"Bezrezervno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije. Mislimo da proces treba normalizirati ove odnose i donijeti uzajamno priznanje", rekao je on.

"Kroz ovaj proces neophodno je izgraditi unutrašnji konsenzus na Kosovu", kazao je Bushati za Jeta ne Kosove.

Međusobna komunikacija i interakcija

Bushati kaže da će Albanija podržati dobro postavljenu platformu za dijalog i dodao da Albanija i Kosovo imaju "međusobnu komunikaciju i interakciju" kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, prenosi portal Prishtina Insight.

"Nije fer da se od Tirane traži da zauzme poziciju o razgovorima koji nisu pretvoreni u platformu ili dobro formulizirane ideje", rekao je on.

Na pitanje o ideji "razmjene sjevera Mitrovice za Preševsku dolinu", Bushati tvrdi da nikad nije čuo za ideju "secesije" te teritorije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.