Bush podržava imigracije i slobodu medija

Bush je rekao da je tokom svoje vladavine pokušao nagovoriti Putina da prihvati koncept nezavisnih medija (EPA)

Bivši republikanski američki predsjednik George W. Bush rekao je kako podržava susretljiviju imigrantsku politiku i pohvalio medije kao “neophodne za demokratiju”, te se razišao u mišljenju s administracijom Donalda Trumpa.

Bush je u razgovoru za NBC, prvom televizijskom nastupu nakon pobjede Trumpa, naglasio kako ne zna jesu li za istragu o vezi između Trumpovih saradnika i Rusije potrebni specijalni tužitelji, ali dodao je kako “svi trebamo odgovore”. 

Naglasio je da je Trump u ranoj fazi svog mandata, te da Amerikanci trebaju “vjerovati njegovim riječima”. 

Upitan o tome podržava li Trumpovu zabranu ulaska u državu stanovnicima sedam većinski muslimanskih država, Bush je rekao kako “podržava imigrantsku politiku koja je susretljiva i drži se zakona”. 

Religijska tolerancija

Bush, čije je predsjedništvo od 2001. do 2009. ostalo obilježeno napadima Al-Kaide na SAD 11. septembra, pozvao je i na religijsku toleranciju. 

“Jedna od naših najvećih snaga je to što se ljudi mogu moliti Bogu na način na koji žele ili to uopće ne činiti”, istaknuo je. 

Trump je neke medijske kuće nazvao “neprijateljima naroda”, na što je Bush uzvratio da “medije smatra neophodnima za demokratiju”, te da “su nezavisni mediji potrebni kako bi ljude poput njega držali odgovornima”. 

“Važno je da mediji prozivaju ljude koji zloupotrebljavaju svoju moć”, naglasio je.

Dodao je kako je tokom svoje vladavine pokušao nagovoriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da prihvati koncept nezavisnih medija. 

“Pomalo je teško reći drugima da imaju nezavisne, slobodne medije ako ih mi nemamo”, zaključio je Bush. 

Izvor: Agencije