Burundi – prva zemlja koja napušta ICC

Istražitelji su pozvali ICC da provede cjelovitu istragu o zločinima u Burundiju (Arhiva)

Burundi je postao prva zemlja koja napušta Međunarodni krivični sud, osnovan prije 15 godina u Hagu, radi progona počinitelja najtežih zločina u svijetu.

“Povlačenje Burundija … stupa na snagu 27. novembra”, rekao je glasnogovornik ICC-a za AFP, tačno godinu dana nakon što je Burundi službeno obavijestio Ujedinjene narode da se povlači iz jedinog stalnog suda koji sudi za ratne zločine.

Ovo povlačenje, koje je udarac za međunarodno pravosuđe, “događa se u trenutku kada [represivna] mašinerija i dalje nekažnjeno ubija u Burundiju”, rekao je Lambert Nigarura, predsjednik grupe zemalja sudionica ICC-a.

Cjelovita istragu o zločinima

Predistraga, koju je glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda pokrenula u aprilu 2016. godine, nakon izvještaja o “ubistvima, zatvaranju, zlostavljanju, silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja te o slučajevima nasilnih nestanaka”, neće se prekidati.

“Povlačenje Burundija ne utječe na stručnost Suda što se tiče zločina počinjenih u vrijeme dok je bio njegov sudionik, do 27. novembra 2017. godine”, rekao je glasnogovornik ICC-a.

UN-ovi istražitelji su prošlog mjeseca pozvali ICC da ide dalje i provede cjelovitu istragu o zločinima počinjenim u “sistematskom progonu civila” te srednjoafričke zemlje.

Zemlju je zahvatila teška kriza kada je predsjednik Pierre Nkurunziza 2015. godine najavio kandidaturu za treći mandat, koji je osvojio na izborima koje je opozicija bojkotirala.

U nasilju u toj zemlji poginulo je više od 500 ljudi, a više od 270.000 je izbjeglo.

JAR, Gabon i Zambija ostaju

ICC, osnovan 2002. godine, trenutno ima 123 članice.

Neke zemlje ga kritiziraju da je usmjeren protiv afričkih zemalja.

Južnoafrička Republika i Gabon su saopćili da će poći za primjerom Burundija, ali su poslije promijenili odluku.

Kenija i Uganda također su zaprijetile da će se povući, a Zambija je održala referendum, na kojem je za ostanak u ICC-u glasalo 93 posto glasača.

Izvor: Agencije