Predsjednik Burkine Faso podnio ostavku

Blaise Compaore je saopćio da napušta funkciju predsjednika nakon žestokih protesta (EPA)

Predsjednik Burkine Faso Blaise Compaore saopćio je da napušta funkciju poslije žestokih protesta u kojima se tražilo da mu se, nakon 27 godina provedenih na vlasti, onemogući novo kandidovanje na taj položaj.

U saopćenju objavljenom na lokalnoj televiziji, Compaore je proglasio “vakum vlasti” u toj afričkoj zemlji i pozvao na održavanje slobodnih i transparentnih izbora u roku od 90 dana, prenio je AFP.

General preuzima dužnost

Nakon tog saopćenja, oglasio se šef oružanih snaga general Onore Traore navodeći da će on, u skladu sa Ustavom, što mu je i obaveza, preuzeti brigu o državi.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozdravio je današnju ostavku Blaisa Compaorea i pozvao na mir i uzdržanost u nekadašnjoj francuskoj koloniji.

Evropska unija je pozvala građane Burkine Faso da zauzmu stav o tome ko će u narednom periodu vladati zemljom.

„Evropska unija je saopćila da je spremna da pomogne pri održavanju izbora i navela da bilo koje rješenje za državu mora biti rezultat konsenzusa i poštovanja Ustava“, rekao je predstavnik diplomatske službe EU.

Nekoliko desetaka antivladinih demonstranata i danas su se ponovo okupili u prijestolnici zapadnoafričke države Burkine Faso, Ouagadougou, dan poslije nasilnih protesta.

Demonstranti su prethodno provalili u zgradu Parlamenta  i prekinuli sjednicu, na kojoj se trebalo omogućiti predsjedniku da se kandiduje za još jedan predsjednički mandat.

Compaore je, da bi izašao u susret demonstrantima, ponudio formiranje prelazne vlade zajedno sa opozicijom do izbora iduće godine, kada bi predao vlast, međutim, njegov plan nije zadovoljio opoziciju.

Izvor: Agencije