Burić: Ne brine nas da BiH bude u jakoj grupi

Senjamin Burić počeo je karijeru u Maglaju (EPA)

Pivot rukometne selekcije Bosne i Hercegovine Senjamin Burić (28) smatra da državni tim ne bi trebao biti suviše opterećen rezultatskim imperativom na Evropskom prvenstvu početkom 2020. Tada će BiH nastupiti kao debitant na šampionatu Starog kontinenta, na kojem će premijerno sudjelovati 24 reprezentacije.

Ovo će biti prvo veliko rukometno takmičenje koje će se održati od 9. do 26. januara 2020. u tri zemlje – Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Mada je bh. tim dobio za rivale velesile poput Francuske i Norveške u grupnoj fazi, kao i jaki Portugal, iskusni reprezentativac i član Nantesa Burić smatra da bh. tim treba pristupiti sa uživanjem narednim utakmicama, te tako pokazati da nije slučajno izborio mjesto među najboljim evropskim selekcijama.

Kada je riječ o Nantesu, Burić je optimista i istakao je da je cilj njegovog tima plasman u Ligu prvaka, zauzimanjem jedne od dvije vodeće pozicije u šampionatu Francuske. Našem sagovorniku slijedi i nastup u EHF Cupu u dresu Nantesa, te kaže, kako bi za ovaj francuski tim, bio veliki uspjeh plasman među četiri najbolja u jakoj konkurenciji.

Kao i brat blizanac rukometni golman Benjamin, koji nastupa za Flensburg, Senjamin Burić počeo je karijeru u Maglaju. Potom je igrao u Izviđaču i banjalučkom Borcu, da bi od 2013. do 2016. nosio dres slovenskog Gorenja iz Velenja. Član Nantesa bio je od 2016. do 2018. kada je prešao u PPD Zagreb. Po odigranoj sezoni u najtrofejnijoj hrvatskoj ekipi, ponovo se vratio u Nantes. U intervjuu za Al Jazeeru govori o putu i šansama BiH na Euru, mogućnostima selekcija iz regije i favoritima na EP-u, zlatnoj svjetskoj medalji Danske, te ambicijama njegovog tima Nantesa. 

Psihološki smo pali u Kataru
  • Kako vidite 20. poziciju BiH na SP-u 2015. u Kataru iz današnje perspektive?

– Odigrali smo dobro grupnu fazu prvenstva. Pogriješili smo što se puno osvrtali na poraz u meču sa Tunisom, gdje smo očekivali pobjedu, a bilo je i sudijskih grešaka na našu štetu. Poslije smo psihološki pali, što se odrazilo na kasnije rezultate. Na Svjetskom prvenstvu posebno se igra President cup za plasman od 17. do 24. mjesta, gdje smo odigrali loše, potpuno podbacivši.

U grupi smo ostvarili jednu pobjedu protiv Irana, dok smo dostojno parirali ostalim protivnicima. Drago mi je da sam igrao na Svjetskom prvenstvu i stekao dragocjeno iskustvo. Bio bih prezadovoljan ako bismo igrali na Euru, kao u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru.

    

  • Šta je presudilo da se BiH plasira prvi put na EP?

– Sigurno da je najviše presudila želja igrača. Stalno pričamo da imamo dobru reprezentaciju, a ne učestvujemo na najvećim takmičenjima. Bitno je za svakog rukometaša u karijeri da igra na međunarodnoj sceni. Motiv da igramo na prvom Evropskom prvenstvu bio je velik, što se vidjelo u kvalifikacionim utakmicama.

  • Kakav je bio put bh. selekcije do prvenstva Starog kontinenta?

– Put je bio težak, imali smo zahtjevnu grupu. Sa nama u grupi su bile Češka i Bjelorusija, koje imaju dobre reprezentacije, te Finska. Na prethodnom prvenstvu Evrope, Češka je zauzela šesto mjesto (Euro 2018. u Hrvatskoj), a Bjelorusija je stalni učesnik evropskih prvenstava. U prvom kolu iznenadili smo Bjelorusiju 30:29 na gostovanju. To je bio veliki podstrek za sve nas u nastavku kvalifikacija. Nažalost, izgubili smo kod kuće utakmice protiv Češke i Bjelorusije. Ipak, na kraju smo priveli kvalifikacije kako treba. Pokazali smo da igramo bolje na strani nego na domaćem terenu.

  • Kako ste doživjeli odlučujuću pobjedu nad Češkom sa 24:23 u Ostravi?

– Ova pobjeda nas je odvela na Evropsko prvenstvo. Mogli ste vidjeti u televizijskom prenosu kako smo izrazili emocije poslije pobjede. Nekome je možda smiješno da se radujemo toliko nakon plasmana na EP, ali nama je to velika stvar. Zato smo ušli u teren i slavili. Nama mnogo znači da ćemo prvi put igrati na prvenstvu, gdje nismo bili nikad dosad. Uostalom, pobijedili smo jednu veliku reprezentaciju Češke na njihovom terenu.

  • Može li BiH iznenaditi u grupi D sa Francuskom, Norveškom i Portugalom na EP-u?

– Dobili smo jaku grupu, ali nas to suviše ne brine. Možda možemo tražiti šansu za pobjedu protiv Portugala, mada ni ta utakmica neće biti lagana. Neki ne znaju da Portugal ulaže ogromna sredstva u posljednje vrijeme u razvoj rukometa. Rezultati su vidjljivi, igraju na zavidnom nivou, pa su čak pobijedili i Francusku u kvalifikacijama. Ako iznenadimo Portugal, možemo biti sretni.

Idemo na Evropsko prvenstvo koje je nama prvo takmičenje kako bismo stekli iskustvo i uživali u svemu tome. Ako iznenadimo nekoga, moramo biti zadovoljni ostvarenim rezultatom. Grupa je takva, kakva je i želimo vidjeti na kojem nivou igramo u odnosu na svjetske velesile Francusku i Norvešku, kao i Portugal.  

  • Koliko nam ide u prilog to što smo gosti svjetskog viceprvaka Norveške u prvom kolu, 10. januara?

– Nama će biti prelijepo jer će se utakmica odigrati pred prepunim tribinama i to je užitak za svakog igrača. Sigurno ćemo uživati, a vidjećemo koji će biti rezultat. Sezone u klubovima su veoma naporne. Vidjećemo u kojem ćemo sastavu biti mi, a u kojem Norvežani. Svaka ekipa koja uživa u rukometu ima veće šanse da ostvari dobar rezultat na prvenstvu. Potrudićemo se da uživamo u igri i možda tako nešto značajnije da uradimo.

  • Očekujete li da Hrvatska osvoji medalju na EP-u?

– Hrvatska je ozbiljna reprezentacija koja je u rangu sa Francuskom i Norveškom, našim protivnicima u grupi. Igrao sam godinu dana u Zagrebu i znam kako to kod njih funkcionira. U Hrvatskoj se na svakom velikom takmičenju očekuju medalje, pa tako i na ovom. Oni imaju dobre igrače i reprezentaciju. Sve je ekstra posloženo od organizacije Hrvatskog saveza i reprezentacije, tako da se od njih sigurno očekuje jedna od medalja. Šta će se desiti, to ćemo vidjeti u januaru.

  • U grupi A sa Hrvatskom su Crna Gora, Srbija i Bjelorusija. Mogu li one parirati pulenima Line Červara i ko će proći dalje?

– To je balkanska grupa, u kojoj će Hrvatska proći dalje, dok će ostale ekipe igrati međusobno dobre utakmice i boriti se za drugo mjesto. Bjelorusija je drugi kandidat za prolaz jer ima dobru reprezentaciju čiji mladi igrači igraju u vrhunskim klubovima. Crna Gora podiže formu i kvalitet, a Srbija obično ode sa prevelikim očekivanjima na svako prvenstvo, pa se potom razočara slabim plasmanom . Ne znam ni u kojem sastavu će igrati Srbija, koja često mijenja tim. Tipujem da će Hrvatska i Bjelorusija iz ove grupe otići dalje.

  • Kako ocjenjujete šanse Sjeverne Makedonije sa Austrijom, Češkom i Ukrajinom u grupi B?

– Mislim da su Makedonci dobili odličnu grupu, tako da od njih mogu očekivati prolaz u nastavak takmičenja. Oni su iskusna reprezentacija sa dosta zrelih rukometaša koji znaju šta znači igrati na velikim takmičenjima. Očekivati je da će proći u drugi krug.

  • Može li Slovenija dalje iz grupe F sa Švedskom, Poljskom i Švicarskom?

– Švedska je domaćin i sigurno ide dalje. Poljska je zadnjih godina dosta nazadovala i očekujem veliku borbu za svaku pobjedu sa ostalim protivnicima. Znamo da je Švedska domaćin. Igraće pred velikim brojem navijača, ozbiljna je reprezentacija, godinama je u vrhu evropskog rukometa i biće prva u grupi.

  • Ko su favoriti za zlatnu medalju na Euru?

– Smatram da su to Francuska i Norveška, kao i svaki put. Francuska je uvijek prvi favorit jer imaju reprezentaciju koja godinama osvaja medalje, a Norveška je u krugu najvećih favorita, jer se EP igra u ovoj državi. Uvijek pet reprezentacija važi za favorite, a to su Francuska, Norveška, Španija, Hrvatska, Švedska. Za mene je prvi favorit Francuska.

  • Da li među favorite spada olimpijski i svjetski šampion Danska?

– Naravno da nju ne smijemo zaboraviti. Danci su lagano dobili sve utakmice na Svjetskom prvenstvu, koje se odigralo u njihovoj zemlji. Oni spadaju u skupinu reprezentacija koje su u vrhu i uvijek idu na medalje, a imaće i podršku navijača pošto se Euro održava u susjednim državama. Borba za titulu će se voditi između pet-šest reprezentacija.

Odlučivaće i to koja će reprezentacija imati najmanje povrijeđenih igrača i čiji će rukometaši biti u najboljoj formi. Nijanse će odlučivati, a na svakom velikom takmičenju je važno da nemate problema sa povredama. U rukometu je naporna sezona i odigra se puno utakmica. Glavne zvijezde igraju najviše u klubovima i sve zavisi u kakvom stanju dođu na reprezentativna takmičenja.

  • Jeste li očekivali lagan trijumf Danske na SP-u?

– Nisam, a mislim da niko nije očekivao da će se Danci na takav lagan način prošetati do titule svjetskog prvaka. Tako su izgledali samouvjereno, a novi selektor Nikolaj Jacobsen je donio novi način rada u reprezentaciji. Njihova glavna zvijezda Mikkel Hansen odigrao je nevjerovatno Svjetsko prvenstvo. Svaka im čast, a vjerovatno je novi selektor donio nešto što oni nisu imali ranije u igri i furiozno su prošli kroz prvenstvo.  

  • Kako komentarišete učinak Hrvatske, koja je bila šesta, Makedonije na 15. i Srbije na 18. poziciji?

– Mislim da je realnost kako su se plasirale reprezentacije iz regije na prvenstvu svijeta. Hrvatska podmlađuje reprezentaciju i uvijek ima velika očekivanja, no neke druge selekcije su odigrale malo bolje ovaj put. Od prvog do šestog mjesta male su nijanse i razlika u kvaliteti reprezentacija. To ne znači da na idućem Evropskom prvenstvu selekcije iz vrha neće biti drugačije plasirane. Hrvatska je vjerovatno nezadovoljna šestim mjestom na SP-u, jer je željela medalju i nada se da će je uzeti na Euru. Za Makedoniju je realnost da bude između 10. i 15. mjesta. Isto važi  i za Srbiju, koja je promijenila ekipu i dosta rukometaša je napustilo državni tim. Uveli su puno mladih igrača i vjerovatno će na EP-u zauzeti bolju poziciju jer su oni sada kao igrači iskusniji.

  • Kako objašnjavate da favoriti ne osvajaju trofej Lige prvaka posljednjih godina, a u sezoni 2018/19. Vardar je drugi put postao evropski šampion?

– Sve je moguće kada dođete u polufinale. Nekada odluče dvije odbrane golmana više na jednoj strani. Ovo je dokaz da se rukomet širi i kvalitetno igra u više država. Sve države igraju i ulažu u rukomet. Meni je drago da su različiti osvajači Lige prvaka, a ne samo njemački i španski klubovi poput ranije Kiela i Ciudad Reala (promijenio ime u Atletico). Vidjeli ste koja je euforija vladala u Makedoniji, što je jako dobro za rukomet. Djeca koja gledaju utakmice jakih ekipa, počinju se ozbiljno baviti rukometom. To je dobar podstrek za razvoj rukometa.

Imao sam priliku biti sa mojim Nantesom na Final Fouru, mada nisam igrao na njemu. To je sjajno iskustvo vidjeti i doživjeti, a na Final Fouru često ne pobijedi favorit. Moraš biti iskusan u završnicama, kada odlučuju detalji. Vardar ima to potrebno iskustvo, pa je bio najbolji dva puta u tri učešća na Final Fouru. Tada nemaš puno vremena za pripremu utakmica i videoanalizu protivnika. Ko se uspije bolje snaći u tim detaljima, na kraju pobijedi.

  • Kako ste doživjeli drugo mjesto u Ligi prvaka se Nantesom?

– Finale smo izgubili od Montpelliera, koji je osvojio drugu titulu evropskog prvaka. Baš mi je žao i krivo što nisam igrao jer sam bio tada povrijeđen i oporavljao se od operacije prednjih križnih ligamenata. Malo ko je doživio da igra finale Lige prvaka u sjajnoj atmosferi pred 20.000 gledalaca i svakom igraču bih poželio da ima prekrasan osjećaj kakav je bio u Kelnu.

  • Koji je cilj Nantesa u prvenstvu Francuske?

– Cilj Nantesa je da se vrati u Ligu prvaka, a pošto je od iduće sezone drugačiji sistem i samo prva dva tima idu u ovo takmičenje, želimo biti prvi ili drugi. Ove sezone Nantes ne igra Ligu prvaka i za klub koji ulaže puno novca poput njega, to je loše.

  • Možete li poremetiti planove PSG-u u odbrani titule francuskog prvaka?

– Sezona je zaista duga. Igrali smo drugo kolo protiv njih i izgubili tri razlike, 29:32 kod njih u Parizu. Svi timovi gube utakmice i Paris Saint-Germain će izgubiti negdje. I Montpellier, koji puca na prvo ili drugo mjesto i ima odličnu ekipu, doživio je poraz. Biće i umora, bez obzira na to što PSG ima puno vrhunskih igrača. Čekaćemo priliku i ako se desi zašto da je ne iskoristimo. To bi bio fenomenalan, skoro nerealan uspjeh za ovaj klub, mada zadnjih pet-šest godina ulaže ogroman novac, što daje rezultate.

  • Gdje vidite Nantes u EHF Cupu?

– U ovom takmičenju krećemo od trećeg pretkola. U novembru ćemo saznati protivnika i igraćemo polovinom 11. mjeseca. Očekivanja su da prođemo grupu, ne možemo reći da ćemo igrati finale. Pokušaćemo izboriti Final Four. EHF Cup je strašno takmičenje, koje je mnogo napredovalo zadnjih godina. U njemu igraju veliki klubovi poput Magdeburga, Rhein-Neckar Löwena iz Njemačke, St. Raphaela, Nimesa iz Francuske, Tatabanye iz Mađarske, te još puno dobrih ekipa. Jedan od ciljeva kluba je da se plasiramo na Final Four i biće izvanredno ako uspijemo, a na završnom turniru sve je moguće. 

Izvor: Al Jazeera