Bundesliga kreće za vikend, kad će ostali?

Liga očajnički želi završiti sezonu do 30. juna iz ugovornih razloga (EPA)

Oči sportskog svijeta uperene su prema Njemačkoj i nogometnoj Bundesligi, koja će ovog vikenda postati prva “velika liga” koja će nastaviti s takmičenjem nakon pojave korona virusa.

Nakon dvomjesečne pauze Nijemci nastavljaju s utakmicama u dva najviša nogometna ranga, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Klubovi su prošli sedmodnevnu izolaciju nakon testiranja na novi korona virus i spremni su za nastavak prvenstva.

“Bundesliga uspijeva postati prva velika svjetska liga koja se ponovo pokrenula”, rekao je izvršni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge za časopis SportBild.

“Budući da će Bundesliga biti jedina liga na TV-u, očekujem da će nas pratiti približno milijarda ljudi.”

Liga očajnički želi završiti sezonu do 30. juna iz ugovornih razloga i svjesna je rizika od nove suspenzije ako među igračima bude pozitivnih slučajeva virusa.

Strogi zdravstveni propisi znače da će se sve utakmice igrati na praznim stadionima, s otprilike 300 službenika na stadionima i oko njih.

Bez pljuvanja i slavlja u grupama

Igračima je rečeno da ne pljuju, ne slave u grupama i ne dodiruju ruke saigrača, dok će neki klubovi koristiti muzičke podloge i “kartonske navijače” kako bi poboljšali atmosferu na utakmicama.

Ekipe neće izlaziti na teren istovremeno ni u pratnji djece, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i timsko fotografiranje.

Svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake osobe morat će biti jedno prazno mjesto.

“Treneru će biti dopušteno uklanjanje maske kad daje upute, ali u tom slučaju mora biti udaljen najmanje metar i po od drugih ljudi”, piše SportBild.

Bayern nastavak prvenstva dočekuje na vrhu tabele s 55 bodova, četiri više od Borussije Dortmund, dok RB Leipzig na trećem mjestu ima 50 bodova.

U borbi za visok plasman i Ligu prvaka jesu i Borussia Moenchengladbach, koja je četvrta sa 49 bodova, i Bayer Leverkusen na petom mjestu, sa 47 bodova.

Na drugom kraju tabele najveći su kandidati za ispadanje Paderborn (16 bodova) i Werder (18 bodova), dok je Fortuna s 22 boda na 16. mjestu, koje vodi u razigravanje za ostanak u elitnom društvu.

Petica i Balkan

Većina ostalih nogometnih liga širom Evrope priprema se za povratak u akciju, a neke počinju uskoro.

  • Engleska

Klubovi elitnog razreda razgovaraju o planovima za nastavak treninga u maju, nakon čega bi se u junu krenulo u akciju.

Međutim, Premier liga ne može preduzeti nikakve korake dok vlada ne donese odluku o mogućim izmjenama ograničenja.

Vlada je objavila da profesionalnog sporta neće biti prije 1. juna, čak ni iza zatvorenih vrata.

Nove smjernice znače da će Premier liga imati zeleno svjetlo za nastavak sezone 12. juna, kao što je ranije predloženo, ali uz uvjet da klubovi tako odluče glasanjem.

  • Španija

U Španiji se nadaju da bi se sezona mogla nastaviti 12. juna, nakon što je prekinuta zbog pandemije korona virusa u martu, i trebala bi završiti do kraja jula.

Svi klubovi u prve dvije španske lige počeli su testiranja igrača na virus prošle sedmice i mnogi su počeli s individualnim treninzima.

Nagađa se da bi se utakmice igrale svakog dana.

  • Italija

Još postoji sumnja u vezi s tim može li se Serie A ponovo pokrenuti, a ministri u Vladi, Nogometni savez, Serie A i klubovi daju oprečne informacije.

Klubovima će biti dopušteno početi s treninzima od 18. maja, međutim, ministar sporta Vincenzo Spadafora opisao je medicinski protokol Nogometnog saveza kao “nedovoljan”.

Zbog pandemije korona virusa Seria A zaustavljena je 9. marta.

Do kraja prvenstva ostalo je još 12 kola, a sve utakmice trebale bi se igrati pred praznim tribinama.

  • Francuska

Vlada je prekinula sezonu, a Paris Saint-Germain okrunjen je za prvaka.

Međutim, iza te odluke ostalo je mnogo “repova”.

Lyon je najavio da će tražiti odštetu nakon što je ostao bez mogućnosti da izbori evropska takmičenja, dok je Amiens, koji je tom odlukom ispao iz Prve lige, pokrenuo sudsku tužbu, zahtijevajući poništenje odluke o prekidu takmičenja jer je “nepravedna i neosnovana”.

  • Albanija

Albanski nogometni savez čeka odgovor Vlade na prijedlog za nastavak ligaških utakmica bez navijača i pod strogim medicinskim protokolima od 20. maja.

  • Bosna i Hercegovina

Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine imao je sastanak 7. maja, ali nije donesena odluka hoće li se nastaviti Premijer liga, koje je suspendirana početkom marta.

  • Crna Gora

Povratak na trening zakazan je za 18. maj, dok će se ligaške utakmice nastaviti 1. jula, bez navijača, zavisno od toga koliko je efikasno pandemija suzbijena.

  • Hrvatska

Hrvatska nogometna sezona nastavlja se 30. maja utakmicama polufinala Kupa, dok bi 6. juna bilo nastavljeno takmičenje u Prvoj HNL.

Sve utakmice igrat će se bez prisustva gledalaca.

  • Kosovo

Nogometno prvenstvo prekinuto je sredinom marta i nije određen datum kad bi moglo biti nastavljeno.

  • Sjeverna Makedonija

Nogometni savez tek treba odrediti datum mogućeg povratka na teren jer je za to potrebno odobrenje Ministarstva zdravstva.

  • Slovenija

U Sloveniji igrači mogu trenirati samo u malim grupama, a, ako državne vlasti dopuste, takmičenje u Prvoj ligi nastavit će se u junu.

  • Srbija

Prvenstvo Srbije nastavit će se 30. maja iza zatvorenih vrata, ali u izmijenjenom formatu.

Igrat će se još samo četiri kola kako bi se dovršila regularna sezona, dok su doigravanja za prvaka i ostanak u ligi, koja zahtijevaju još sedam kola, ukinuta.

Izvor: Agencije