Bujica u Kraljevu odnijela novi bedem

Uređenje korita Ribnice označeno je kao prioritet nakon prošlogodišnjih poplava (Tanjug)

Novi bedem, izgrađen u Kraljevu zahvaljujući donaciji vlade Norveške od 50.000 eura, rijeka Ribnica srušila je tokom vikenda.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić kazao je da će od izvođača radova tražiti da poprave nasip, a ministar Velimir Ilić kaže da je pad bedema sramota a da su radovi, plaćeni donacijom Norveške, izvedeni nestručno, prenose beogradski mediji.

Bedem je štitio obalu Ribnice nešto više od dva mjeseca a, kako javlja B92, prva jača voda ga je “pojela” za manje od dva sata.

Izvođač radova bilo je državno preduzeće “Zapadna Morava”.

“Odmah ćemo razgovarati sa izvođačem i naložiti im da dovedu to u predviđeno stanje. Ovo je bruka za njih kao firmu, nadam se da se ovo neće ponoviti. Moraće da srede bedem”, rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije u Vladi Srbije, rekao je da je bedem samo estetski urađen i da će zbog toga poslati inspekciju da konstatira propuste.

‘Izniman slučaj’

“Bedem je izuzetno loše urađen. Kamen uopšte nije uliven u beton već je samo složen na suvo, a onda spajan na površini. Ceo bedem će se srušiti. Nadzor je bio izuzetno loš, a izvođač nije dobro izveo radove. Sve mora da se skloni i ponovo uradi”, rekao je Ilić za Blic.

Mještani kažu da je poplavni val tri puta manji od onog koji je pogodio to područje u maju 2014. godine, što dovoljno govori o kvalitetu radova.

Šef Kancelarije za obnovu Marko Blagojević je rekao da je bedem na reci Ribnici izuzetak.

“Nije se išlo preko kancelarije ili ‘Srbijavoda’ već je lokalna samouprava radila šta je znala i umela. To očigledno nije urađeno kako treba. To nije samo bruka već su potrošene i pare i vreme, a problem nije rešen već je ponovo ugrožena bezbednost ljudi”, rekao je Blagojević.

Nabujala Ribnica je potkopavanjem obale prošle godine ugrozila desetak obližnjih domaćinstava, pa je uređenje njenog korita i obale označeno kao prioritet.

Izvor: Agencije