Buja trgovina drogom: Uzgoj koke u Kolumbiji na historijskom maksimumu

etpostavlja se da je prošle godine proizvedeno 1.379 tona kokaina (AP)

Uzgoj koke u Kolumbiji, vodećem svjetskom proizvođaču kokaina, dostigao je rekordni nivo, saopštile su Ujedinjene nacije, dok država razmatra ponovno uvođenje zračnog prskanja herbicidima kako bi se biljka uništila.

Koka je, kako navode iz UN-a, do kraja prošle godine bila zasađena na 171.000 hektara zemlje, što je rekord otkad je svjetska organizacija počela da mjeri površine pod tom biljkom, sirovinom za proizvodnju kokaina, u Kolumbiji. 

Prošle godine proizvedeno 1.379 tona kokaina

Na godišnjem nivou, površine pod kokom su se proširile za 17 procenata, a pretpostavlja se da je prošle godine proizvedeno 1.379 tona kokaina, prenosi Reuters.

Predsjednik Kolumbije Ivan Duque, koji je preuzeo funkciju prošlog mjeseca, rekao je da bi država ponovo mogla da uvede zračno prskanje herbicidom glifosatom. 

Korištenje herbicida u te svrhe ukinuo je prethodni predsjednik, Juan Manuel Santos, budući da ih je Svjetska zdravstvena organizacija povezala sa pojavom raka. 

Nasilje zbog trgovine drogom

Santos je u junu odobrio korištenje glifosata za prskanje biljke iz dronova, navodeći da oni lete nisko i da ne predstavljaju opasnost, ali je Ustavni sud odlučio da se, da bi se uništavanje biljke na taj način nastavilo, moraju uraditi studije i odrediti strogi propisi.

Trgovina drogom decenijama dovodi do velikog nasilja u Kolumbiji. Pobunjeničke grupe, desni paramilitarci i naoružane bande zarađuju milione od trgovine drogom.

SAD, glavna destinacija za kolumbijski kokain, od 2000. do 2015. godine dala je toj zemlji oko deset milijardi dolara za borbu protiv trgovine drogom. 

Izvor: Agencije