Bugarski grad zabranio nikab

Kao glavno opravdanje zabrane navedene su potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti (Reuters)

Bugarski grad Pazardžik zabranio je nošenje velova koji u potpunosti prekrivaju lice, čime lokalna vlast želi smanjiti tenzije među društvenim grupama i povećati nivo sigurnosti.

Zabranu su podržali političari različitih opcija u gradu s gotovo 70.000 stanovnika, gdje je nošenje nikaba postalo uobičajeno među nekim muslimankama pripadnicama romske manjine.

“Ne želim više čuti da je Pazardžik grad u kojem se nose burke. Želimo glasno kazati da mi nismo takvi, već smo grad odgovornih ljudi za koje se vežu druga dostignuća”, kazao je gradonačelnik Todor Popov na državnom radiju.

Muslimani čine gotovo 12 procenata stanovnika Bugarske, a pripadaju uglavnom etničkim Turcima čije žene obično ne nose velove koji prekrivaju lice.

Kažnjavanje

Popov je kazao da će svako kršenje te zabrane biti novčano kažnjeno. Policija navodi da je zabrana potrebna zbog toga što velovi koji prekrivaju lice onemogućavaju brzu identifikaciju.

Dio romskih muslimanki prakticira konzervativnu formu islama i posljednjih su godina počele prekrivati lice, što je iritiralo nacionaliste.

Ranije ovog mjeseca bugarski Patriotski front, stranka koja podržava Vladu premijera Bojka Borisova, predložila je usvajanje novog člana Krivičnog zakona kojim bi se zabranilo nošenje velova na javnim mjestima.

Kao glavno opravdanje navedene su potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera