Bugarske ruže privlače investicije i turiste

Bugarska, zajedno s Turskom, pokriva 90 posto svjetskog tržišta ružinim uljem. Ruže se u Bugarskoj gaje vjekovima, a cijena po kilogramu, kako se mjeri, doseže i do 7.000 eura.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović posjetio je polja ruža u Karlovu u centralnoj Bugarskoj.

Bugari stoljećima uzgajaju ruže i imaju poseban dio folklora za taj dio života. Takozvani Kukeri dolaze u polja ruža da otjeraju zle sile. Tu je i kraljica ruža, koja će vladati godinu dana, kaže – pravedno. Od cvijeta uzgojenih ruža prave ulje – tvrde, najbolje na svijetu.

“U ovom trenutku svjedoci smo ponovnog oživljavanja proizvodnje, zato što se, poslije demokratskih promjena u Bugarskoj 1989. godine, dogodilo smanjenje proizvodnje ruža te dobijanje ružinog ulja i produkata od ulja. Tržište je faktor koji utječe na povećanje proizvodnje”, kaže Stojo Karagenski, predsjednik Skupštine Karlovo.

Tržište kozmetičke industrije pokriveno je uglavnom ružinim uljem iz Bugarske i Turske. Te dvije zemlje zajedno snabdijevaju 90 posto svjetskih potreba. Zbog toga je i Venelin Najdenov, povratnik iz Kanade, uložio četvrt miliona eura u destileriju.

“Još ne znamo cijenu ružinog ulja za ovu godinu. Očekujemo da bude malo skuplje u odnosu na prethodnu. Prošle godine bila je 6.700 eura. Ove godine cijena će biti veća od 7.000, garantiram vam. Prinos ruža je mnogo manji i postoji manjak na tržištu. Samim tim povećava se i cijena”, navodi on.

Kinesko tržište

“No, nije lako doći do ružinog ulja. Ružin cvet bere se ručno. Da bi se dobio kilogram ružinog ulja, potrebno je ubrati 4.000 do 4.500 kilograma ružinih latica”, izvještava reporter Kosanović.

Zato kad procvjetaju i zanosno zamirišu, dolinu ruža u centralnoj Bugarskoj preplave berači. Osim njih, u poljima su i turisti, koji za uspomenu skupljaju latice.

“Dolazim iz Kine i ovdje sam zbog bugarske ruže. Drago mi je što sam ovdje i što sam upoznala ove divne ljude, hvala vam”, kazala je Xsi Xshan, turistkinja.

Zahvalni su i proizvođači koji sve više izvoze ružino ulje upravo na kinesko tržište. Mještani kažu, spojili su lijepo i korisno – izvoze ulje, a dočekuju turiste.

“Posljednjih godina proizvođači bilježe dobre rezultate u proizvodnji i zaradi. To je reklama za Karlovo i Bugarsku u cijelom svijetu, što privlači mnogo turista”, objašnjava Krasimira Geševa.

Turistima pokazuju kako se ružino ulje nekada pravilo, ali i nude razne druge proizvode, od rakije do slatkiša.

Izvor: Al Jazeera