Bugarska zainteresirana za avione F-16

Lockheed Martin je predstavio 'poboljšanu' ponudu u pogledu cijene i rokova isporuke za osam aviona F-16 (Arhiva)

Bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio kako je sklon kupovini američkih mlaznih lovaca F-16 u sklopu konkursa Bugarske za obnovu njene flote borbenih aviona. 

“Prema onome što mi govore piloti, F-16 je puno bolji od drugih predloženih aviona”, rekao je on u sklopu samita Evropske unije u Briselu, prema saopćenju Vlade Bugarske.

Članica NATO-a od 2004. godine, Bugarska je predvidjela budžet od 900 miliona eura za kupovinu najmanje osam borbenih aviona, koji bi zamijenili sovjetske MiG-29.

Dobila je američke ponude za nove Lockheed Martin F-16 i Boeing F-18, nove švedske Gripen i rabljene italijanske avione Eurofighter.

Stručnjaci smatraju da će se odluka pasti između F-16 i Gripena.

Švedska nudi deset Gripena

Borisov je, prema saopćenju, rekao da se ne želi miješati u rad komisija zaduženih za proučavanje ponuda, ali je naglasio da želi najbolji avion, jer se stanje u regiji komplicira.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva je rekla da je Lockheed Martin predstavio “poboljšanu” ponudu u pogledu cijene i rokova isporuke za osam aviona F-16, bez dodatnih pojedinosti.

Zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan u petak je bio u posjeti Sofiji i ocijenio je da je ponuda Lockheed Martina za osam aviona F-16 “jako privlačna”.

Švedska je u petak navela da je predstavila poboljšanu ponudu za deset aviona Gripen, umjesto osam, u sklopu budžera koji je odredila Bugarska.

Izvor: Agencije