Bugarska produžila kredit za nuklearku

Bugarska je odlučila umjesto nukelarne graditi elektranu na plin (Reuters)

Bugarska je postigla sporazum o dugu od 250 miliona eura, koji treba otplatiti kreditorima, sa francuskom bankom “BNP Paribas” na čelu, za napušteni projekt izgradnje nuklearke “Belene”, izjavio je u ponedjeljak bugarski ministar ekonomije i energetike Delijan Dobrev.

“Između 50 i 70 miliona eura bit će vraćeno odmah, a rok otplate preostale sume bit će produžen za godinu dana”, rekao je Dobrev.

Banka “BNP Paribas” izabrana je u aprilu 2008. da predvodi u osiguravanju finansija od blizu 250 miliona eura za izgradnju nove atomske elektrane u mjestu Belene u sjevernoj Bugarskoj, koju je trebala graditi ruska kompanija “Atomstrojeksport”.

Vlada Bugarske je, međutim, nedavno saopćila da odustaje od planova za izgradnju te nuklearke zbog pomanjkanja finansija, prenijela je agencija AFP.

Bugarskoj Nacionalnoj električnoj kompaniji (NEK) je, međutim, trebao krajem maja stići na otplatu dug kreditorima, predvođenim bankom “BNP Paribas”. Taj novac je bio utrošen na predgrađevinske aktivnosti na nuklearki.

Sada će NEK morati odmah vratiti 55 miliona eura dvjema bankama – belgijskoj “Deksiji” i japanskoj “Mizuho” – koje nisu pristale na odlaganje otplate na godinu dana.

Finansijske teškoće

Bugarska je planirala izgraditi dva reaktora od po 1.000 megavati u novoj nuklearki “Belene”, kako bi nadomjestila izgubljene kapacitete poslije zatvaranja četiri manja reaktora u svojoj jedinoj atomskoj elektrani “Kozloduj” uoči priključenja Evropskoj uniji 2007. godine.

Taj projekt je, međutim, naišao na finansijske teškoće zbog nemogućnosti Bugarske da nađe strateškog stranog investitora i nesporazuma vezanog uz cijenu sa ruskom stranom, što je primoralo Vladu da krajem marta sasvim odustane od tog plana.

Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, do sada je uspijevala držati svoje sve slabije finansije pod kontrolom, ali se suočava sa značajnom otplatom blizu 818 miliona eura suverenog duga koji dospijeva u januaru 2013. godine.

Izvor: Agencije