Bugarska optužila Hezbollah za napad

Bugarska je povezala libansku oružanu grupu Hezbollah sa bombom postavljenom pod autobus prošlog jula, koja je ubila petero izraelskih turista.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov rekao je u utorak da su dva osumnjičena povezana s napadom ušla u zemlju sa australskim, odnosno kanadskim pasošima.

“Ustanovili smo da su njih dvojica članovi militantnog krila Hezbollaha”, rekao je on.

“Imali su kanadske i australske pasoše… i živjeli u Libanu od 2006, odnosno 2010.”

Cvetanov, koji se obratio novinarima nakon sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti, je rekao da Bugarska očekuje da će “Vlada Libana pomoći” u istrazi.

U eksploziji bombe postavljene pod autobus u kojem su putovali Izraelci na aerodromu Burgas na bugarskoj obali Crnog mora, ubijen je i bugarski vozač autobusa, kao i bombaš. Oko 30 ljudi je ranjeno.

Europol: Iran nije uključen

Eksplozija se smatra najsmrtonosnijim napadom na Izraelce u inostranstvu od 2004.

Izrael je za napad okrivio Iran i njegovog “terorističkog zamjenika” Hezbollah, ali do sada bugarski istražitelji nisu nikoga javno povezali s eksplozijom.

Iran i Hezbollah odbacili su navode da su povezani s napadom.

Direktor Europola Rob Wainwright kazao je da istražitelji nisu pronašli direktne veze s Iranom, niti sa grupama povezanim s Al-Kaidom.

U intervjuu za AP, Wainwright je kazao da forenzički dokazi, obavještajni izvori i načini na koji su izvedeni prethodni napadi ukazuju na povezanost Hezbollaha s eksplozijom.

“Bugarske vlasti prilično snažno sumnjaju da je ovo rad Hezbollaha”, rekao je on. “Od onoga što sam ja vidio u ovom slučaju – od vrlo jakih i očiglednih veza s Libanom, od načina na koji je teroristički napad izveden i drugih obavještajnih informacija – smatram da je to razumna sumnja.”

Wainwright je kazao da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem. Iako se prvobitno pretpostavljalo da se radilo o samoubilačkom napadu, Wainwright je rekao da istražitelji vjeruju da bombaš nije namjeravao poginuti.

Lažne američke vozačke dozvole pronađene blizu mjesta događaja napravljene su u Libanu, rekao je Wainwright.

Europol, koji koordinira rad državnih policija u 27 država članica Evropske unije, poslao je nekoliko istražitelja u Bugarsku nakon bombaškog napada.

Izvor: Agencije